- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ко купује луксузне некретнине по Београду: Квадрат новоградње и до неколико хиљада евра

CC0 / Пиксабеј / Апартман
Апартман - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
Пратите нас
Сталан раст цена некретнина у Србији на неки начин је „замаскирао“ луксузније објекте који су понуђени на продају по астрономским ценама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Цене квадрата луксузне новоградње у немалом броју случајева престижу цене просечних и за неколико хиљада евра. Тако се у огласима могу наћи луксузне некретнине оглашене по ценама и од 500.000 евра, па до три милиона евра и више.
Највећи број ових стамбених објеката налази се у атрактивним београдским општинама и насељима као што су Дедиње, Сењак, Нови Београд и Савски Венац, али и у последње време и на другим локацијама као што су Вождовац и Звездара где се све више оглашава продаја луксузних станова у савременим комплексима.
„Како се ради о модерним стамбеним комплексима који се граде у великим градовима, инвеститори су према пулсу потражње и лоцирали такве комплексе на најатрактивнијим градским локацијама“, каже за „Блиц Бизнис“ Јелена Давидовић са огласног портала Некретнине.рс.
Она додаје да су ти луксузни стамбени комплекси, кондоминијуми, затвореног типа са рецепцијом и обезбеђењем, да пружају садржаје као што су покривене гараже, парк, спа центар, теретана, продавница, кафић, ресторан, а већи могу имати и своја обданишта и школе.
„Оваква насеља су замишљена да живот у њима чине безбеднијим, удобнијим и садржајнијим. Узимајући у обзир целокупан садржај оваквих објеката јасно је ко су инвеститорима циљна група“, наставља Давидовић.
Давидовић додаје и да су та циљна група „најплатежнији купци који су спремни да плате цену вредности једне овакве некретнине“.
„Познато је да на тржишту влада информација да су тренутно најплатежнији купци запослени у ИТ индустрији, као и власници бизниса из Србије као и из региона“, закључује Давидовић.
Да се станови граде за регионалну бизнис елиту, потврдио је и један дугогодишњи учесник на тржишту некретнина.
„Станове којима је цена квадрата у хиљадама евра, углавном купују регионални мултимилионери. Просто, Београд је један од регионалних центара, и они врло често бирају да у сваком граду имају неку некретнину у свом власништву, поготово ако често бораве у њему“, прича он.
На Дедињу цене квадрата се крећу од 2.000 до 3.000 евра. На пример за један луксузан стан на Дедињу од 250 квадрата (четворособан) треба издвојити око 3.000 евра по метру квадратном. Док за један мањи чија квадратура износи 97 метара квадратних, треба издвојити 2.500 евра по квадрату.
Цена квадрата луксузних некретнина на Врачару крећу се око 4.000 евра. На пример, за један луксузни пентхаус на Врачару у непосредној близини Храма Светог Саве, површине 216 квадрата потребно је издвојити 4.335 евра по квадрату. На општини Савски венац, луксузни стан у Ресавској улици површине 136 квадрата се тренутно продаје по цени од 492.593 евра, тј. 3.622 евра по квадрату. Четворособан стан на Дедињу, површине 206 квадрата, кошта нешто више од 3.680 евра по квадрату, тј. 900.000 евра укупно.
Што се тиче Новог Београда просечна цене квадрата оваквих станова је 4.000 евра. У појединим насељима у овој општини нема станова који могу да се плате мање од 3.000 евра за квадрат, а максималне цене су тренутно око 7.000 евра.
Најскупљи квадрат стамбеног простора, у последњем тромесечју 2021. године, продат је у Београду на води и износио је 10.068 евра, објавио је Републички геодетски завод.
Тако је у општини Савски венац, према Извештају о стању на тржишту непокретности за последњи квартал 2021, реализована највећа цена. Затим следи Врачар са највишом ценом од 3.937 по квадрату, у новоградњи.
Највиша просечна цена у новоградњи је забележена на Савском Венцу од 3.328 евра.
Некретнине - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Срби у страху од инфлације улажу у некретнине, цене квадрата и даље расту
Зидање зграде - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Велика понуда и потражња станова у Београду – цене расту, али и продаја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала