Руски лекар открива: Овај зачин је међу нама 3.000 година и има 300 корисних својстава
Пратите нас
Руски нутрициониста Андреј Золотарев испричао је за радио Спутњик који густи зачин не само да даје посебан укус храни, већ има и лековита својства. У питању је сенф.
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).
Сенф има отприлике три стотине корисних својстава, истакао је нутрициониста.
Како каже, његове зачињене врсте имају антисептичко и антихелминтичко дејство.
„Тај производ се готово три хиљаде година налази на столовима људи. Први разлог из којег су почели да користе сенф је његово антисептичко и антхелминтичко дејство. Управо су сенф служио уз рибу да би заштитио црева од заразе хелминтима. Уколико је зачињени сенф у јелу, ваша црева биће заштићена од различитих паразита и бактеријских инфекција“, објаснио је Золотарев.
Мање зачињене врсте тог зачина стимулишу пробавни систем, односно повећава се производња желудачног сока, због чега се тешка храна ефикасније вари, додао је нутрициониста.
Поред тога, према његовим речима, сенф може мало да снизи крвни притисак.
„Уколико је особа имала висок крвни притисак, он се нормализује. Ако је реч о хипотензији, овде или нема ефекта, или човек може да се зноји, притисак ће још мало пасти“, објаснио је дијетолог.
Међутим, упозорио је да би пацијенти са обољењима гастроинтестиналног тракта требало да буду опрезни када је реч о уносу сенфа. Они који немају контраиндикације могу да једу сенф у разумним количинама готово сваки дан, закључио је он.