- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У школама у Србији 212 пријава насиља од почетка године

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/VANIA BARBARA/Cropped photo / Вршњачко насиље
Вршњачко насиље - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
Пратите нас
Школе у Србији пријавиле су 570 ситуација вршњачког насиља школским управама, односно Министарству просвете, иако су прошле године ђаци већи део наставе пратили онлајн.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Од почетка ове године на адресу Министарства просвете стигло је 212 пријава ситуација такозваног трећег нивоа насиља. У највећем броју случајева реч је о физичком или комбинованом (вербалном, психолошком и физичком) насиљу, каже доцент др Снежана Вуковић, шефица Одсека за људска и мањинска права Министарства просвете.
Више од 90 одсто пријава и обавештења односи се на случајеве вршњачког насиља, док је знатно мањи број пријава за насиље које је починио запослени над учеником или обрнуто, наводи она. Осим тога, у последње две године учесталије су пријаве које се односе на дигитално и породично насиље.
На питање ко су најчешће жртве вршњачког насиља у школи и да ли су на мети чешће дечаци или девојчице, добри или лошији ученици, односно млађи или старији ђаци, др Вуковић каже да се не могу посебно издвојити групе ученика према одређеним карактеристикама у односу на њихову улогу у насилној ситуацији.
„Вршњачко насиље је независно од пола и социјалног статуса, јер је насилно понашање промовисано као начин решавања проблема у друштву, а понекад се чак и афирмативно приказује кроз медијске садржаје. Број пријава које установе образовања и васпитања достављају последњих година је већи“, каже др Вуковић.
Према њеним речима, не може се само на основу статистичких података говорити о порасту насиља у школама, изолованог у односу на друге факторе ризика у друштву у целини, као ни о томе да су облици насиља сада другачији, јер Министарство просвете инсистира на томе да такве ситуације учини видљивијим и транспарентнијим.
„Ситуација са пандемијом короне утицала је на повећан стрес, коме су били изложени породице и деца. Пријаве дигиталног насиља су незнатно учесталије, а оно је специфично због саме природе медија којима се информације брзо и масовно преносе. Будући да се ово насиље неретко дешава у периоду када деца нису у улози ученика, веома је важна сарадња са породицом и другим институцијама у заштити деце“, наглашава наша саговорница.
Др Снежана Вуковић додаје да Министарство просвете реализује низ програма који се односе на оснаживање деце да постану активни грађани са правим вредностима толеранције и хуманизма. Знајући да је породица најважнија карика у васпитању деце, ресорно министарство пружа јој подршку кроз разне програме.
„Медији и ријалити програми свакако могу негативно да утичу на развој деце, али ако породица негује праве вредности и има своје механизме заштите, негативни утицаји неће оставити велики траг. Улажући напоре у спречавање свих облика вршњачког насиља, министарство настоји да ради и са ученицима и са породицама. Осим тога, у сарадњи са међународним партнерима развијали смо различите програме, с посебним фокусом на превенцију и заштиту од свих облика насиља“, наводи др Вуковић, пише „Политика“.
Злостављање деце - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2021
Како сачувати децу од траума: Разговарајте с њима, злостављача је готово немогуће уочити
Насиље  - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2019
Вршњачко насиље: Плашим се, зато ћутим
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала