https://sputnikportal.rs/20220508/ruski-naucnici-napravili-kobasicu-koja-snizava-secer-u-krvi-1137076653.html
Руски научници направили кобасицу која снижава шећер у крви
Руски научници направили кобасицу која снижава шећер у крви
Sputnik Србија
У Русији је направљена кобасица која снижава шећер у крви, а производња је планирана за јесен, рекао је Спутњику доцент катедре на Одсеку за технологију... 08.05.2022, Sputnik Србија
2022-05-08T17:40+0200
2022-05-08T17:40+0200
2022-05-08T17:40+0200
русија
русија
русија – друштво
наука
здравље
магазин
научник
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112272/31/1122723168_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_baff794cb265b3b5d6ffca70e9f09d98.jpg
Партнери пројекта су Технолошкеи институт „Тимирјазева“ и Сверуски научно-истраживачки институт за лековите и ароматичне биљке.Он је навео да би производња могла да почне до краја јесени, уз учешће представника из месне индустрије у пројекту. План је да производња почне са малим серијама, по 200 килограма производа дневно и да се постепено повећава.Он је изјавио да се цена функционалне кобасице неће разликовати од обичне куване кобасице. Цена ће се на том нивоу одржати захваљујући томе што се уместо млечних сировина користи производ добијен прерадом пасуља, закључио је руски експерт.
https://sputnikportal.rs/20220424/put-od-kokosa-ruski-naucnici-napravili-zeleni-materijal-za-izgradnju-puteva-1134726944.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112272/31/1122723168_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_64b1af731ca69d87ffcbc0badc4b60d7.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
русија, русија – друштво, наука, здравље, магазин, научник
русија, русија – друштво, наука, здравље, магазин, научник
Руски научници направили кобасицу која снижава шећер у крви
У Русији је направљена кобасица која снижава шећер у крви, а производња је планирана за јесен, рекао је Спутњику доцент катедре на Одсеку за технологију складиштења и прераде сточних производа Технолошког института „Тимирјазева“ Андреј Гурин, учествујући на форуму „Велике идеје за ново време“.
„Развијен је рецепт и технологија производа. Експериментално је доказана ефикасност куване кобасице уз додатак лека на биљној бази који има хипогликемијско дејство ‘Арфазетина'. Он се користи за превенцију и лечење дијабетеса другог типа, а коришћењем махуна пасуља у изради се смањује ниво глукозе у крви“, рекао је експерт.
Партнери пројекта су Технолошкеи институт „Тимирјазева“ и Сверуски научно-истраживачки институт за лековите и ароматичне биљке.
Он је навео да би производња могла да почне до краја јесени, уз учешће представника из месне индустрије у пројекту. План је да производња почне са малим серијама, по 200 килограма производа дневно и да се постепено повећава.
„Развој тржишта функционалне хране у Русији ће позитивно утицати на побољшање здравља и квалитета живота Руса. Што се тиче нашег производа, њега ће користити људи који имају предиспозиције да добију дијабетес и они који имају дијабетес другог типа, што је 5,1 милион људи. Наш производ ће омогућити да се значајно смањи увоз лекова који се користе за превенцију и лечење дијабетеса другог типа, на пример, препарата ‘Глукобај‘ или „Сиофор“, појаснио је Гурин.
Он је изјавио да се цена функционалне кобасице неће разликовати од обичне куване кобасице. Цена ће се на том нивоу одржати захваљујући томе што се уместо млечних сировина користи производ добијен прерадом пасуља, закључио је руски експерт.