Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Учесници Бесмртног пука и слово З на Гробљу ослободилаца Београда - Sputnik Србија

„Бесмртни пук“ широм Србије и Републике Српске /видео, фото/

Пратите нас
Поводом 77. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату манифестација „Бесмртни пук“ одржана је широм Србије – у Београду, Новом Саду, Нишу, Суботици и Крагујевцу. Шетње су одржане и у Републици Српској, Бањалуци и Требињу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Манифестација „Бесмртни пук“ први пут је организована у Русији 2011. година, када је улицама града Томска марширало 5.000 људи носећи слике предака страдалих у Отаџбинском рату.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:29 09.05.2022
Положено цвијеће на споменик маршалу Жукову у Беранама
Представници Општине Беране полагањем цвијећа на споменик маршалу Георгију Жукову, обиљежили су 9. мај, Дан побједе над фашизмом.
Цвијеће је положио и амбасадор Руске Федерације Владислав Маслеников.
Полагање венаца на споменик маршалу Жукову у Беранама поводом Дана победе - Sputnik Србија
„Данас је прилика да одамо почаст свим жртвама за нашу слободу, да се захвалимо онима који су још увијек са нама, да се захвалимо потомцима наших хероја који чувају њихов легат и да никада не заборавимо симбол ослобођења и свијетле историјске странице наше земље. Истовремено, његујући свијетле традиције антифашизма, отварамо новим генерацијама врата демократије, европских вриједности и стандарда, којима и тежи град Беране и наша Црна Гора. Посебно бих нагласио да је цијена слободе била висока, многи губици су спомен томе, али и веома значајна улога која је у односу на број становника наше земље још истакнутија и важнија. Због свега тога и данас је тренутак да још једном, са овог мјеста, код споменика славном војсководи Геогију Констатиновичу Жукову, упутим поруке љубави, мира, суживота и поштовања различитости, јер само тако чувамо и баштинимо вриједности и Дана Побједе и Дана Европе“, казао је у свом обраћању предсједник општине Беране Тихомир Богавац.
Амбасадор Руске Федерације Маслеников је истакао да се сваке године на овај дан сјећамо великог подвига совјетског народа, различитих националности, који су стајали раме уз раме на фронту и у залеђу за слободу и независност Русије, Европе и избављења цијелог свијета од нацистичке пријетње.
Полагање венаца на споменик маршалу Жукову у Беранама поводом Дана победе - Sputnik Србија
„Посебно мјесто у тој борби заузимају војници са простора Југославије. Овдје је у Црној Гори 13. јула је покренут Народно ослободилачки рат против окупаторских непријатељских снага. Симболично је да смо се данас окупили у Беранама са општинским властима, код споменика, једном од неупитних симбола велике побједе, маршалу Жукову“, додао је он.
Ове године се обиљежава 77 година побједе над фашизмом, од када је њемачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел у Берлину потписао документ о окончању Другог свјетског рата. У име савезника документ су потписали совјетски маршал Георгиј Жуков и британски генерал Артур Тедер.
20:18 09.05.2022
Хиљаде људи на Бесмртном пуку у Новом Саду
Поводом 77. годишњице Дана победе над фашизмом, неколико хиљада учесника марша „Бесмртног пука“ продефиловало је улицама Новог Сада. Носећи слике погинулих предака, заставе Србије и Русије, учесници су на тај начин желели сачувају сећање на све невино страдале жртве у Другом светском рату и борце који су своју земљу храбро бранили од окупатора.
Централно место у шетњи имала је српско-руска застава на чијој средини је била Георгијевска лента, као симбол два народа која су животима својих људи платила највећу цену победе над фашизмом у Другом светском рату.
Манифестација је почела на Кеју жртава рације код споменика „Породица“, одакле је колона кренула Кејом, потом је прошла Булеваром цара Лазара, улицама Стражиловском, Жарка Зрењанина, Модене, Игњата Павласа и Дунавском до Трга Републике, где је уприличен културно-уметнички програм.
Културно-уметнички програм почео је песмом „Востани Сербије“, коју је извела Мешовита певачка група КУД „Батајница“, настављен је монологом поручника Тасића пред Церску битку из представе „Свети Георгије убива аждаху“, коју је извео првак драме Српског народног позоришта Миодраг Петровић.
У програму су учествовали и традиционална женска певачка група КУД „Соко“ Инђија, као и Александар Кочић, академски музичар.
17:12 09.05.2022
17:11 09.05.2022
Бесмртни пук у Кикинди
17:09 09.05.2022
16:48 09.05.2022
16:18 09.05.2022
Бесмртни пук и у Пироту
Манифестација „Бесмртни пук“ одржана је и у Пироту. Учесници су положили и венце на споменике Милорада Манчића Лукањца и Драгољуба Миленковића Грце, партизанских хероја из Другог светског рата.
16:12 09.05.2022
16:10 09.05.2022
16:10 09.05.2022
15:47 09.05.2022
Застава Победе на згради Рајхстага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
СРБИЈА
Изложбе фотографија поводом Дана победе у београдској Галерији „Прогрес“
14:29 09.05.2022
Бесмртни пук и ове године у Требињу
У Требињу ће шетња „Бесмртни пук“ почети у 18.00 сати окупљањем код споменика Луки Вукаловићу на обали Требишњице.
14:21 09.05.2022
У Новом Саду велика застава
У Новом Саду је Бесмртни пук по други пут кренуо у 14 часова од споменика Жртвама рације на Кеју, потом ће ићи Булеваром цара Лазара, Стражиловском, Жарка Зрењанина, Игњата Павласа и Дунавском до Трга Републике, а на том месту ће бити одржан и културно-уметнички програм око 16 часова.
14:17 09.05.2022
Бесмртни пук прошетао и главним нишким улицама
У Нишу је после полагања венаца на Црвеном крсту Бесмртни пук организовао марш поводом Дана победе над фашизмом, где су учесници носили портрете својих предака који су се борили у Другом светском рату. Носили су и заставе Србије и Русији, као и георгијевске ленте.
14:14 09.05.2022
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
РЕГИОН
Жељка Цвијановић: Република Српска има два Дана победе - 9. мај и 9. јануар /видео/
13:16 09.05.2022
Козарачко коло у Бањалуци
Учесници марша „Бесмртног пука“ заиграли су козарачко коло на Тргу палих бораца у Бањалуци поводом обележавања 9. маја. Старији и нешто млађи суграђани чврсто су се ухватили у коло, показали завидну енергију, те на свој начин обележили Дан победе над фашизмом. Певали су углас и показали млађим генерацијама како се прошлост не заборавља, цени и негује, преноси РТРС.
11:38 09.05.2022
Бесмртни пук у Бањалуци окупио бројне грађане
Маршом „Бесмртног пука“ у Бањалуци је почело обележавање 9. маја – Дана победе над фашизмом.
На Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца у Бањалуци положени су венци за хероје који су животе дали за сламање фашизма у Другом светском рату.
11:34 09.05.2022
На Гробљу ослободилаца Београда положени су венци и цвеће у оквиру Спомен-комплекса на Споменик ослободиоцима Београда. Такође, венац је положен и на Споменик Црвеноармејцу.
У име Народне скупштине Србије венац је положио председник парламента Ивица Дачић, испред министарства унутрашњих послова то је учинио министар Александар Вулин, а у име министарстава на чијем је челу то је учинила министарка Дарија Кисић Тепавчевић, док је у име Града Београда то учинио Андреја Младеновић.
Венце су положили и амбасадор Руске федерације Александар Боцан Харченко, представници амбасада Белорусије и Казахстана, представници Војске Србије, Иван Костић из Покрета Двери, Милица Ђурђевић Стаменковски председница Заветника и многобројни грађани.
Цвеће су положили и на Споменик вечна ватра на којем пише: "Нико није заборављен, ништа није заборављено", као и на Споменик Црвеноармејцу у истом спомен комплексу.
11:28 09.05.2022
11:16 09.05.2022
Учесници "Бесмртног пука" подигли су слово „Z“, симбол специјалне операције руске војске у Украјини, и фигуру од картона Владимира Путина.
Учесници Бесмртног пука и слово З на Гробљу ослободилаца Београда - Sputnik Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала