- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Маријупољу пронађен приручник у коме се прославља Бандера /фото/

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаМеталуршки комбинат "Азовстаљ" у Маријупољу
Металуршки комбинат Азовстаљ у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
Пратите нас
У учитељској соби једне од маријупољских школа пронађен је приручник у боји под називом „2014: Почетак руско-украјинског рата“, штампан у Украјинском институту националног сећања, у којем се, између осталог, прославља украјински националиста и сарадник нациста Степан Бандера.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према речима учитеља, наставни и васпитни рад са децом морао је да се руководи одредбама овог приручника.
У поглављу „Историјски контекст рата“ формиран је национални украјински „пантеон хероја“. У њему су хронолошки поређани хетман Иван Мазепа, националиста Семјон Петљура, националиста Евгеније Коновалец, као и колаборациониста нациста и вођа Организације украјинских националиста (екстремистичка организација забрањена у Русији), један од главних покретача стварања војног крила ОУН – Украјинске устаничке армије (екстремистичка организација забрањена у Русији) – Степан Бандера.
У објашњењима датим испод портрета „националних хероја“, Мазепина издаја уочи Полтавске битке 1709. назива се „покушајем хетмана Ивана Мазепе да уз помоћ шведске војске Карла XII поврати независност козачког хетманата“. Петљура и Коновалец су проглашени за борце против бољшевизма, али се не помињу жртве угушеног устанка у кијевској фабрици „Арсенал“ и заузимање Кијева 1918. године.
Саучесник нациста, Бандера, назван је борцем против Хитлера и Трећег рајха, а његов предратни савез са немачким обавештајцима, његова улога у организовању јеврејских погрома на територији Украјине коју је окупирао Хитлер, као и сарадња 1944. са Хитлеровим рајхминистром источних окупираних територија Алфредом Розенбергом и шефом главног одељења безбедности Рајха Ернстом Калтенбрунером потпуно су игнорисани.
У приручнику је такође наведено које се формулације о догађајима из 2014. године у комуникацији са децом сматрају „исправним“, а које „погрешним“.
За рат у Донбасу се каже да је „тачна“ формулација „руско-украјински рат“, док су „унутрашњи сукоб“ и „грађански рат“ „погрешни“.
Називи Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини 2014. и против којих је Кијев покренуо војну операцију, такође су у приручнику назначени као „погрешни“. Као „тачне“, аутори материјала називају формулацију у којој се ДНР и ЛНР називају „терористичким организацијама“ или „одвојеним регионима Доњецке и Луганске области“. Устаници ДНР и ЛНР се у приручнику називају „групом плаћеника“ и „наоружане банде“.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Деца Донбаса страдала од гранатирања украјинске војске - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
РУСИЈА
Од малена уче да мрзе Русију: Какву то историју предају украјинској деци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала