- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Из Минска ће „видети“ до Берлина: У Белорусији остају руски системи С-400 и „Искандер“

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни систем Панцир С1
Противваздушни систем Панцир С1 - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
Пратите нас
Белорусија у договору са Русијом планира да задржи руске противавионске ракетне системе С-400 и ракетне системе „Искандер“, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко, пренела је државна агенција Белта.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Договорили смо се са Русијом да ћемо вероватно задржати С-400 који су сад код нас. Из Минска ће 'видети' до Берлина. С-400 је добро оружје. Договорили смо се са министром одбране да сутра припреми неколико група војника који ће руковати том техником“, рекао је белоруски лидер.

Такође је најавио да је у плану набавка руских ракетних система „Искандер“.

„То је оружје које нам је веома потребно. Ми га данас поседујемо. Поновићу – договорио сам се са Русима да ћемо купити од њих 'Искандере'. Они се неће повлачити из Белорусије. Могу бити употребљени за одбрану наше територије“, нагласио је Лукашенко.

По његовим речима, и то наоружање које белоруска војска има у овом тренутку омогућава да се осигура одбрамбена способност земље.
„Мислим да је то добро оружје за војску. То сугерише да ће наша војска моћи да ратује и да нанесе противнику неприхватљиву штету. Баш као што смо и планирали. Ми смо реалисти, јасно нам је да не би успели да победимо НАТО, али имамо све оружје да нанесемо штету, посебно територијама које нас буду нападале“, рекао је Лукашенко.
Како је прецизирао, „то оружје покрива целу територију Пољске до Балтика“.

„Да не говорим о балтичким земљама и Украјини, све иза Кијева. Не дај Боже, ни на шта не алудирам, али кажем да би разумели домет оружја које имамо“, додао је белоруски лидер.

Раније је Лукашенко говорио да би Белорусија желела да распореди на својој територији системе „Искандер“ и С-400 „Тријумф“. Како је казао, постоји неколико примерака руске војне технике која је учествовала на заједничким белоруско-руским војним вежбама „Савезничка одлучност 2022“ у фебруару, а коју би белоруска страна желела да трајно задржи на својој територији.
Домет С-400 кавер - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
ИНФОГРАФИКА Домет С-400 распоређених у Белорусиjи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала