- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Мерилин Монро од 200 милиона долара: Ворхолова слика продата по рекордној цени

CC0 / Pixabay/pvdberg / Мерилин Монро Ендија Ворхола
Мерилин Монро Ендија Ворхола - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
Пратите нас
Чувени портрет на свили холивудске звезде Мерилин Монро из 1964. године, аутора Ендија Ворхола, продат је на аукцији за 195 милиона долара, чиме је постављена нова рекордна цена једног уметничког дела неког америчког уметника.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Слика названа „Плава Мерилин“ је један у низу портрета глумице Мерлин Монро које је Ворхол насликао након њене смрти 1962. године и сматра се једним од најпознатијих дела поп арта, пренео је лондонски дневник Гардијан.
Ова слика је била део колекције швајцарских трговаца уметничким делима Томаса и Дорис Аман, а у претпродајним проценама достизала је вредност од преко 200 милиона долара.
Слика је продата по цени од 170 милиона долара, а додате накнаде чине да је коначна цена око 195 милиона долара.
Овим износом је оборена претходна рекордна цена за једно америчко уметничко дело остварена 2017. године када је слика Жан-Мишела Баскијата из 1982. године на аукцији продата за 110,5 милиона долара.
Мэрилин Монро на съемках фильма Зуд седьмого года - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
КУЛТУРА
Само за старије од 17 година: Нови филм о Мерилин Монро садржи узнемирујуће сцене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала