- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Положено цвијеће на споменик маршалу Жукову у Беранама

© Sputnik / Георгий Петрусов / Уђи у базу фотографијаСовјетски војсковођа, маршал Совјетског Савеза, Георгиј Константинович Жуков
Совјетски војсковођа, маршал Совјетског Савеза, Георгиј Константинович Жуков - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
Пратите нас
Представници Општине Беране полагањем цвијећа на споменик маршалу Георгију Жукову, обиљежили су 9.мај Дан побједе над фашизмом.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Цвијеће је положио и амбасадор Руске Федерације Владислав Маслеников.
„Данас је прилика да одамо почаст свим жртвама за нашу слободу, да се захвалимо онима који су још увијек са нама, да се захвалимо потомцима наших хероја који чувају њихов легат и да никада не заборавимо симбол ослобођења и свијетле историјске странице наше земље. Истовремено, његујући свијетле традиције антифашизма, отварамо новим генерацијама врата демократије, европских вриједности и стандарда, којима и тежи град Беране и наша Црна Гора. Посебно бих нагласио да је цијена слободе била висока, многи губици су спомен томе, али и веома значајна улога која је у односу на број становника наше земље још истакнутија и важнија. Због свега тога и данас је тренутак да још једном, са овог мјеста, код споменика славном војсковођи Георгију Констатиновичу Жукову, упутим поруке љубави, мира, суживота и поштовања различитости, јер само тако чувамо и баштинимо вриједности и Дана Побједе и Дана Европе”, казао је у свом обраћању Богавац.
Амбасадор Руске Федерације Маслеников је истакао да се сваке године на овај дан сјећамо великог подвига совјетског народа, различитих националности, који су стајали раме уз раме на фронту и у залеђу за слободу и независност Русије, Европе и избављења цијелог свијета од нацистичке пријетње.
„Посебно мјесто у тој борби заузимају војници са простора Југославије. Овдје је у Црној Гори 13. јула је покренут Народно ослободилачки рат против окупаторских непријатељских снага. Симболично је да смо се данас окупили у Беранама са општинским властима, код споменика, једном од неупитних симбола велике побједе, маршалу Жукову”, додао је он.
Ове године се обиљежава 77 година побједе над фашизмом, од када је њемачки фелдмаршал Вилхелм Кајте у Берлину потписао документ о окончању Другог свјетског рата. У име савезника документ су потписали совјетски маршал Георгиј Жуков и британски генерал Артур Тедер.
Зашто је маршал Жуков или, како су га звали – маршал Победе, био кост у грлу и Стаљину и Хрушчову, сазнајте у ауторској емисији Љубинке Милинчић „Мој поглед на Русију“:
Георгиј Жуков - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2020
У Беранама откривен споменик маршалу Жукову /видео/
Полагање венаца на споменик маршалу Жукову у Беранама - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РЕГИОН
Венци на споменик маршалу Жукову у Беранама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала