- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

РПЦ не признаје „Охридску цркву“

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаЗвоник Ивана Великог, Црква Дванаест Апостола, Благовештенски сабор у московском Кремљу
Звоник Ивана Великог, Црква Дванаест Апостола, Благовештенски сабор у московском Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
Пратите нас
Признање "Охридске цркве" од стране Васељенске патријархије представља грубо и политички мотивисано задирање у јурисдикцију Српске православне цркве, саопштио је заменик председника Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве Николај Балашов.
„Васељенска патријаршија, као и у случају Украјине, поново је одлучила да буде једини и самозвани арбитар у целом православном свету, једини и неоспорни арбитар о свим црквеним питањима, извршивши грубо антиканонско и политички мотивисано задирање у надлежност Српске православне цркве. Међутим, легитимну одлуку о статусу Православне цркве у Републици Северној Македонији може донети само Српска Патријаршија преко свог Архијерејског Сабора. Било која одлука, донета без учешћа аутокефалне Српске православне цркве неће бити призната од Руске православне цркве. Надам се да то неће признати ни друге помесне православне цркве“, рекао је Балашов.
Васељенска патријаршија саопштила је јуче да признаје такозвану цркву Северне Македоније као православну и да је прима у заједницу хришћанских православних цркава.
Како се наводи у саопштењу, Константинопољ је признао назив те Цркве као „Охридска“ (што значи подручје њене јурисдикције само у границама територије државе Северне Македоније) и искључује употребу термина македонска као и било које изведенице из тог термина.
Васељенски патријарх Вартоломеј - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
ДРУШТВО
Васељенска патријаршија признала "македонску цркву" за канонску, али не и аутокефалну
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала