- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши бугарски министар: Америка неће бесплатно дати гас, условиће нас Северном Македонијом

© Sputnik / Сергей ЛидовЛука Варна, Бугарска
Лука Варна, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
Пратите нас
Садашња бугарска Влада је одговорна за ниво инфлације и раст цена, изјавио је бивши министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов и додао да Америка неће бесплатно дати течни природни гас, већ ће Бугарску условити уласком Северне Македоније у ЕУ.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Средином априла премијер и министар финансија Асен Васиљев изјавио је да је инфлација присутна у свим земљама Европе, али је Бугарска сиромашнија и у њој се инфлација више осећа. Данас је министар за иновације и раст Данијел Лорел изјавио да Влада ради на пакету мера „против инфлације до које је дошло због Путинове инвазије на Украјину“.
Према мишљењу Каракачанова, одговорност за економске проблеме је на самој Влади и везу са тим нема „ни Путин, ни јерменски поп“ (жалити се јерменском попу је бугарски фразеологизам из периода када се земља налазила под Османском империјом, када је било могуће јерменском попу доћи са жалбама, али је због његових врло ограничених овлашћења, жаловање било бескорисно).
Бивши министар је ситуацију са прекидом испорука руског гаса и даљим акцијама назвао „мутним послом“. О обустави испорука гаса је постало извесно 26. априла, међутим, према речима Каракачанова, влада се још 8. априла договорио са посредницима, захваљујући којима ће гас и даље бити испоручиван, али његова вредност ће бити 35 одсто већа.

„Овде је реч о великом мутном послу, а не о принципијелној евроатлантској позицији. Зато што си ти као премијер положио заклетву на Уставу Републике Бугарске, заклео си се у Народној скупштини да ћеш бранити интересе бугарског народа. Да ћеш штитити, а не пљачкати. Јер је то чиста пљачка! Оно што ови људи раде, нико није радио раније у Бугарској“, изјавио је Каракачанов у интервјуу порталу „Епицентар“.

Бивши министра је критички оценио и посету бугарског премијера Кирила Петкова Сједињеним Америчким Државама. Навео је да је данас владина служба објавила да је Петков са потпредседницом САД Камелом Харис успео да се договори о испорукама течног природног гаса, а његова цена ће бити нижа него цена руског гаса. Дан раније је Каракачанов био скептичан према овој могућности. Према његовим речима услов за такав договор може бити издаја националних интереса по питању уласка Северне Македоније у ЕУ.

„Течни природни гас не може бити бесплатан и његова испорука не може да почне од сутра. Чак и ако се деси чудо и он почне да тече од сутра, експерти се категорички односе према томе да течни нафтни гас из САД не може да компензује испоруке руског гаса из гасовода за целокупну Европу. Посао је увек узајамни интерес. Ако претпоставимо да је договор да се Македонији дозволи да уђе у ЕУ, ми да добијемо течни природни гас, а да Американци победе јер су успели да остваре своју жељу да Скопље започне преговоре са ЕУ до краја јуна. Ако добијемо бесплатан гас, то је услов за преговоре о овој теми“, закључио је Каракачанов.

Подсетимо, раније је објављено да Бугарска намерава да уложи вето на одлуку Европске уније о увођењу ембарга на увоз руске нафте.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
РУСИЈА
Бивши бугарски министар: Запад ће изгубити у енергетском рату са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала