- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија не жели рат у Европи

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
Пратите нас
Русија не жели рат у Европи, али управо западне земље стално изјављују да се Москва мора поразити, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Ако сте забринути због перспективе рата у Европи - ми то не желимо, али скрећем пажњу да управо Запад непрекидно и упорно изјављује да се у овој ситуацији Русија мора поразити. Закључак изведите сами“, поручио је он у Оману после састанка са представницима тамошњих власти.

Ослањаћемо се на себе саме и поуздане партнере

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да ће се Русија од сада ослањати само на себе саму и поуздане партнере.

„Апсолутно нам је јасно како ћемо даље живети: главни закључак је да се у плановима уопште нећемо ослањати на то да је Запад способан за договор. Закључке смо већ извукли: ослањаћемо се само на себе и наше поуздане партнере који чине велику већину изван граница тзв. бивше ‘златне милијарде’ “, рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је истакао да Запад, уводећи санкције Русији, води агресивну политику према светској економији.
„Те забране су једноставно за један дан уништиле погодне, комфорне транспортно-логистичке ланце који постоје годинама. Њихови потенцијали су онемогућени због позиција Запада. Сматрамо да је то апсолутно агресивна политика према светској економији, трговини, према свим земљама“, рекао је он у Оману после разговора са представницима тамошњих власти.
Запад је увео санкције Русији због Украјине, читав низ компанија објавио је да одлази са руског тржишта и да прекида производњу. Те компаније су се одлучиле на такав корак под великим притиском, оценио је он.
Русија ће, међутим, решити све проблеме у погледу економије које јој Запад створи.
Како каже, купаца енергената из Русије има довољно и мимо земаља Запада које ће сад морати да плаћају скупље него Русији и да објасне својим грађанима због чега морају да постану сиромашнији.

Русија жели да сви цивили напусте зоне борбених дејстава

Руски министар је рекао да је Москва заинтересована да сви цивили напусте зоне борбених дејстава у Украјини и додао да руска страна наставља да отвара хуманитарне коридоре.
Он је рекао и да УН морају да позову Кијев да престане да омета евакуацију цивила из зона у којима се одвија војна операција.
„Узимајући у обзир заинтересованост коју је показао генерални секретар Антонио Гутереш ми смо му указали да своје позиве упути пре свега кијевским властима, да од њих затражи да прекину излазак цивила из области где се спроводи војна операција“, рекао је Лавров.
Како је навео, представник генералног секретара УН сада је на терену и покушава да помогне у решавању тих питања.
Мапа света - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
Подкаст
Светски рат за вредности | Свет са Спутњиком
Сергеј Лавров у Анталији - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
РУСИЈА
„Мирно спавајте“: Лавров у две реченице потпуно разобличио лицемерје западне хистерије /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала