- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Милосаву Тешићу уручена награда „Извиискра Његошева“

© Фото : Уступљено СпутњикуВладика Методије уручује награду Извиискра Његошева писцу Милосаву Тешићу
Владика Методије уручује награду Извиискра Његошева писцу Милосаву Тешићу - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
Пратите нас
Академику Милосаву Тешићу уручена је вечерас престижна награда „Извиискра Његошева“ за цјелокупно песничко дело, а вриједно признање награђеном пјеснику уручио је епископ Будимљанско-никшићки Методије, који је том приликом рекао да никада владика Раде није у „Горском вијенцу“ пјевао о мржњи. Награда је уручена на свечаности у Никшићком позоришту.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Ко то није видео, онда није видео све. А то све је свјетлост, свемир, Бог и човјек, живот и смрт. На почетку је „Горски вијенац“, а на крају Извиискра. Читамо га као свој живот. Честитам освајачу слободе.”, казао је владика.
Жири у саставу Јован Делић, Милутин Мићовић, Ранко Поповић, Драган Станић и Драган Хамовић одлучио је да истоимена књижевна награда за цјелокупно дело припадне и академику Матији Бећковићу која ће му бити уручена током Лучинданских свечаности у крипти Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици.
„У глобалистички настројеном свијету, Његошево дјело изложено је оптужујућим идеолошко-политичким тумачењима и квалификацијама, што проистиче из перфидно обликоване идеологије политичке коректности. Служећи се беспоговорним налозима, та препредено уфињена, а кад је потребно и брутална идеологија, коју насилнички намеће свјетска финансијска олигархија, подређује све, па и све видове умјетничког стваралаштва, својим голим интересима. Који се све паклени механизми не смишљају да би се избрисао човјеков идентитет, шта све срачунато не тежи да човјека сведе на обезљуђеног и анонимног појединца, изгубљеног и празног, неспособног да о било чему иоле важном, па и оном најличнијем, самостално и слободно мисли“, казао је у говору Милосав Тешић.
Награда „Извиискира Његошева“ додељује се сваке друге године за најбољу књигу, сабрана или одабрана дјела. И за животно дјело аутора настало на српском језику, без обзира на територију где је настало. Епархија будимљанско-никшићка, на челу са тадашњим владиком Јоаникијем, а садашњим митрополитом црногорско-приморским, установила је на Дан Светог Василија Острошког 12. маја 2007. године престижну књижевну награду „Извиискра Његошева“, када је прекинуто са доделом државне Његошеве награде коју је последњи добио управо Матија Бећковић.
„Извиискра Његошева“ је симболички наставак Његошеве награде, која се састоји од повеље и плакете, умјетничког дела вајара Љубише Манчића, и новчаног износа који је уручио представник компаније „Мона“ као суоснивач и донатор награде Ђорђе Момировић.
Споменик Петру Петровићу Његошу - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
КУЛТУРА
„Извиискра Његошева“ Бећковићу и Тешићу: Патриотски надахнути прави Његошеви настављачи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала