- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили лек који сузбија ензим неопходан за опстанак карцинома

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаГенетички научни центар
Генетички научни центар  - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
Пратите нас
Научници су објавили да нови лек, дизајниран да блокира ензим неопходан за опстанак одређених ћелија рака, обећава у сузбијању раста туморa.Први резултати се очекују крајем 2022.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Претклинички налази, објављени овог месеца у часопису „Нејчер“, описују нови лек дизајниран коришћењем технологије за уређивање гена КРИСПР-Кас9, навели су научници из Синајског здравственог система у торонту – „Синај хелт“.
Тим истраживача, предвођен вишим истраживачем др Данијелом Дурошером, идентификовао је гене који су неопходни за одрживост ћелија рака са ЦЦНЕ1-амплификацијом, а које су карактеристичне за одређене карциноме јајника, ендометријума и бешике које је тешко лечити.
Тим је открио да је ензим ПКМИТ1 неопходан у ћелијама појачаним ЦЦНЕ1, али не и у иначе здравим ћелијама. У сарадњи са компанијом за прецизну онкологију „Рипер терапеутикс“, тим је развио РП-6306, лек који блокира активност ПКМИТ1 и ефикасно убија ћелију рака.

„Ове ћелије рака зависе од ензима ПКМИТ1 да би преживеле. Наши претклинички подаци показују огромно обећање у способности лека РП-6306 да циља ове врсте тумора и дубоко инхибира раст тумора“, рекао је др Дурошер.

Тренутно, тумори са ЦЦНЕ1-амплификацијом имају врло мало терапијских опција. Др Давид Гало, виши научник у „Рипер терапеутиксу“, рекао је да су успели да покажу да је РП-6306 и моћан и одговарајућ за оралну употребу код људи.
„Гинеколошки и други солидни тумори са појачањем ЦЦНЕ1 су отпорни на тренутне стандардне третмане неге. Постоји велика потреба да се пронађу нове опције за ове пацијенте“, рекао је др Гало
Рад је био сарадња лабораторије Дурошер и „Рипер терапеутикса“.
„Ова блиска сарадња између наше групе и ‘Рипера‘ наглашава како индустрија и академска заједница могу да раде заједно на откривању нових могућности лечења пацијената са раком,“ рекао је др Дурошер.
„Рипер терапеутикс“ је започео клиничка испитивања фазе 1 на пацијентима са солидним туморима појачаним ЦЦНЕ1. Први резултати се очекују крајем 2022.
Т ћелије нападају ћелију рака - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Импресивни резултати: Третман за рак искорењује болест за шест дана
Шема формирања нанокомпозитних структура ласерским штампањем - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Идентификовани генетски кодови који могу спречити последице срчаног удара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала