- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сијарто: Ембарго на нафту из Русије нанео би више штете Мађарској него Русији

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаЗграда мађарског парламента у Будимпешти
Зграда мађарског парламента у Будимпешти - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
Пратите нас
Мађарске власти нису забринуте да би став земље о предложеном ембаргу на нафту из Русије у Европску унију могао да је представи као присталицу руског председника Владимира Путина, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Овај предлог би нама нанео много више штете него Русима. За нас је ово мађарско питање, а не руско. Навикли смо да, шта год да радимо, шта год да кажемо... увек нас представљају као пријатеље Руса и Путинове шпијуне“, рекао је Сијарто за шпански лист „Паис“, одговарајући на питање да ли је забринут да би одбијање Мађарске да одобри план европских санкција представило земљу као савезника Москве.

Сијарто је раније изјавио да треба још много тога размотрити пре него што би Будимпешта могла да промени свој став о пакету санкција Европске уније, који укључује ембарго на руску нафту, и да Будимпешта неће моћи да подржи овај пакет све док Европска комисија не понуди решење за проблеме који се стварају мађарској привреди.
Мађарска и низ других земаља Европске уније блокирају усвајање шестог пакета европских санкција Русији због неслагања са увођењем нафтног ембарга.

О испорукама оружја Украјини

Сијарто је потврдио и да Будимпешта неће испоручивати оружје Украјини и да неће дозволити испоруке оружја кроз земљу.
„Не желимо да мађарско-украјинска граница буде транзитни пункт за испоруку оружја... Нећемо слати и нећемо дозволити да се оружје превози кроз Мађарску“, истакао је мађарски дипломата.
Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров напоменуо да ће свака испорука која садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Русије саопштило је да се земље НАТО-а „играју ватром“ испоручујући оружје Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.

Специјална војна операција у Украјини

Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи које већ осам година малтретира и над којима врши геноцид кијевски режим“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
РУСИЈА
Сијарто изнео услов за подршку ембарга на нафту из Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала