- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Метеоролог открио какво нас лето очекује

CC0 / Pixabay / Летњи дан у природи — илустрација
Летњи дан у природи — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
Пратите нас
У Србији су летње температуре већ надмашиле пролећне, па се може рећи да су оне и увод у наредно годишње доба. Директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ) Југослав Николић открива да ће, према тренутним прогнозама, предстојеће лето бити топло и сушно.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Николић је рекао да ће температуре бити изнад вишегодишњег просека у јуну, јулу и августу, а прогнозира се да ће количина падавина у тим месецима бити испод просечних вредности у целој Србији.

До краја маја кишовито

До краја маја биће променљиво нестабилно и топлије, са честом појавом кише, или локалних пљускова са грмљавином, казао је Николић, дипломирани метеоролог.
„У периоду од 14. до 19. маја прогнозира се променљиво, нестабилно и топлије време за ово доба године, уз развој грмљавинских облака у другој половини дана, уз местимичну појаву кише, или краткотрајних пљускова“, навео је Николић.
После тога, до 22. маја, у већем делу Србије очекује се просечно топло и углавном суво време, са дужим сунчаним интервалима, док је у источној Србији и у планинским пределима, у поподневним и вечерњим сатима, могућ развој облачности, уз ређу појаву пљускова праћених грмљавином, додао је он.
Према речима Николића, око 14. и 17. маја постојаће услови за развој временских непогода праћених градом, олујним ветром и нешто интензивнијим падавинама.

Топли и сушни летњи месеци

Што се тиче јуна, јула и августа, изгледи су да ће они бити топли и сушни у целој Србији.
„Очекује се средња јунска температура ваздуха за 2 степена изнад вишегодишњег просека, која би се кретала у интервалу од 20 до 23 у нижим пределима, а у брдско-планинским пределима од 12 до 17. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за јун бити од 24 до 26 у нижим пределима, а у планинским пределима од 14 до 20“, рекао је Николић за портал „Телеграф“.
Средња максимална температура у јулу требало би да буде још виша.
„Средња јулска температура ваздуха, ако се оствари прогноза, била би изнад вишегодишњег просека за око 3 степена. Кретала би се у интервалу од 23 до 26 у нижим пределима, а у брдско-планинским пределима од 15 до 19. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за јул бити од 30 до 32 у нижим пределима, а у планинским пределима од 20 до 24“, напоменуо је Николић.
У тим оквирима кретаће се температура и у августу.
„Средња августовска температура ваздуха имаће вредности од 23 до 25 степени у нижим пределима, а у брдско-планинским пределима од 16 до 20, односно била би изнад вишегодишњег просека. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за август бити од 31 до 33 у нижим пределима, а у планинским пределима од 20 до 26 степени“, казао је професор Николић.
Временска прогноза - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
ДРУШТВО
Време данас: Сунчано и натпросечно топло
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала