- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Кажеш МВП, мислиш Србија

© AP Photo / Jeff ChiuСрпски кошаркаш – Никола Јокић
Српски кошаркаш – Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
Пратите нас
Од НБА, преко Евролиге, Еврокупа и АБА лиге, Србија и ове сезоне може да се подичи бројним признањима. И када су у питању играчи, али и тренери. Наравно, Никола Јокић предводи листу, али... Није усамљен. Србија је полако израсла у синоним за реч МВП.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Кошарка је на нашим просторима увек била важна, у Србији поготово. Са том игром се многи поистовећују, а није ни чудо када нам толико добро иде.
Да кренемо од најјаче лиге света. Никола Јокић буквално се поигравао са противницима и обезбедио је себи звање најбољег играча, односно МВП-ја НБА лиге. Што је слично називу - најбољи кошаркаш света.
Иако ће неко рећи да се такав назив добија на Светском првенству у кошарци. Јокић је ове сезоне просечно бележио 27,1 поен, 13,8 скокова и 7,9 асистенција по мечу. Уз нестварне бројке је подигао ниво игре, свестан да неће моћи да рачуна на Џамала Мареја који се није опоравио од повреде и Мајкла Портера јуниора који се повредио на почетку сезоне. И поред свих тих проблема је показао зашто је суперстар НБА лиге.
О Јокићу је толико тога реченог, да је све кристално јасно. Нема бољег! После НБА лиге, пређимо на Евролигу.
И ту Србија има чиме да се подичи. Василије Мицић освојио је трофеј „Алфонсо Форд“ који се додељује најбољем стрелцу Старог континента. Поред тога ушао је у другу петорку сезоне, заједно са још једним нашим сјајним кошаркашем Владимиром Лучићем из Бајерна. Подсећања ради, Мицић је прошле сезоне био МВП Евролиге, а био је и МВП Фајнал фора, што би могао да понови у својој земљи, на завршном турниру који ће бити одигран у Београду.
Српски кошаркаши били су у центру пажње и у финалу Еврокупа где је бриљирао Милош Теодосић. Завршио је меч са 21 поеном и три асистенције и у 36. години заслужио звање МВП-ја финала.
„Милош је другачији од свих осталих, веома сам поносан што га тренирам. У последњих неколико недеља он је био изузетно фокусиран, у такмичарском моду, тако да могу само да кажем да сам срећан што имам играча као што је он", рекао је после финала тренер Виртуса Серђо Скариоло.
Србија је одувек била чувена по најбољим тренерима у Европи, па и свету, а ове сезоне заблистао је млади стручњак Душан Алимпијевић. Он је са просечним тимом Бурсе направио тотални хаос у Еврокупу, стигао је чак до финала и стао на корак од Евролиге. Заиста је то успех вредан дивљења, а све то је препознато па је талентовани Алимпијевић награђен титулом најбољег тренера Еврокупа за ову сезону.
На степеници испод, АБА лиги, тек пљуште МВП награде. Тренер кошаркаша Партизана, Жељко Обрадовић, изабран је за најбољег тренера регионалне лиге чиме је поред свог имена додао само још једно звање.
Иначе, каријера му је препуна оваквих награда. Довољно је рећи да је освојио Евролигу девет пута и да је најбољи тренер Европе у историји. Ако је Обрадовић најбољи тренер, онда је Никола Калинић најбољи кошаркаш АБА лиге за ову сезону.
И то је награда која је изазвала најмање полемике. Једноставно, популарни Калина је толико важан за игру Црвене звезде да је чак и селектор Србије Светислав Пешић рекао да ће му Калинић бити главни играч у тиму.
Списак доминације српских кошаркаша завршавамо индивидуалним наградама Бранка Лазића и Николе Јовића.
Лазић је другу годину заредом изабран за најбољег дефанзивца Јадранске лиге, док је Никола Јовић најбољи млади кошаркаш лиге. Предвиђа му се велика каријера.
Србија је у последње две сезоне постала прави синоним за МВП награду, а одавно је синоним за кошарку као игру.
Кошарка - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
СПОРТ
Угланцана НБА лига у новом руху
Џоел Ембид и Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
СПОРТ
Два смо света различита: Јокић чини саиграче бољима, а Ембид их „гаси“ изјавама
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
СПОРТ
Јокићев бивши саиграч за Спутњик: Нестварно – дођеш из Србије и будеш бољи од ванземаљаца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала