Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Биће још повлачења признавања такозване независности Косова“

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава са контурама Косова и Метохије у бојама српске тробојке
Застава са контурама Косова и Метохије у бојама српске тробојке - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију и шеф преговарачког тима Београда Петар Петковић изјавио је да ће се повећавати број земаља које повлаче признање тзв. независности Косова и истакао да ће Београд употребити сва правна и политичка средства да заштити српске интересе и одговори на несавесно, неодговорно и противправно понашање Приштине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Петковић је рекао да Београд жели да разговара са Приштином и да се иде у правцу нормализације односа, али да неће „немо посматрати“ да неко гура тзв. Косово у међународне организације.
„Све време смо на то упозоравали. Рекли смо да, када Приштина аплицира и када се постави питање чланства у било којој међународној организацији, наш одговор биће жесток, јасан и одговоран. Употребићемо сва правна и политичка средства да се боримо за наше интересе“, рекао је Петковић поводом аплицирања Приштине за чланство у Савету Европе.
Говорећи о последњој рунди дијалога Београда и Приштине у Бриселу, Петковић је казао да она није пропала, али да Приштина жели да дијалог пропадне и да то што шеф преговарачког тима Приштине Бесник Бисљими не жели директан разговор са српском страном показује да ни око чега не желе да се договоре са Београдом.
„Када смо инсистирали да у директном дијалогу морамо да разговарамо о ЗСО, о несталима, они су то одбили. Пуна су им уста питања несталих, али када треба да се конкретно нешто договоримо, они се повлаче“, рекао је Петковић за РТС.
Навео је да су последњи разговори у Бриселу били додатно оптерећени чињеницом да је Приштина поднела захтев за чланство у Савету Европе на шта је, каже, жестоко реаговао истичући да то није начин да се настави дијалог и да се не иде у правцу нормализације односа ако се крше Бриселски, Вашингтонски и сви други споразуми.
„Не може мимо Београда да се остварује никакав циљ или да се тежи било чему, ако нема компромисног решења као коначне тачке договора“, рекао је Петковић.
Нагласио је да позиција Београда није нимало лака и да се у тренутним околностима смањује маневарски простор, али да ће се Србија на челу са председником Александром Вучићем борити као свих претходних година и да неће оставити на цедилу српски народ на КиМ, пренео је Танјуг.
СРБИЈА
Петковић: Разговори оптерећени захтевом Приштине за чланство у Савету Европе
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
СРБИЈА
Србија се не предаје: Снажан одговор на координирану акцију Запада и Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала