- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јединствена ситуација: Руска рубља проглашена за најбољу светску валуту – упркос санкцијама

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗнак рубље
Знак рубље - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
Пратите нас
Западни аналитичари прогласили су руску рубљу за најбољу светску валуту. На тржишту је заиста настала јединствена ситуација – санкције би наводно требало да оборе вредност валуте, али се догодило управо супротно.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Од почетка године рубља је ојачала према долару за 11 одсто, што је максимум међу тридесетак главних валута света, пише „Блумберг“. То је резултат мера руске Владе и Централне банке, истичу аналитичари. Блокирање половине златних и девизних резерви Русије – скоро 300 милијарди долара приморало је Централну банку да подигне референтну каматну стопу на 20 одсто, да би заштитили уштеђевину становништва. Након тога су монетарне власти ограничиле кретање капитала. Сада ни појединци ни компаније не могу слободно да шаљу новац у иностранство – само са посебним дозволама или у складу са великим уговорима.
„Уведена је провизија за куповину долара и евра. Ограничен је извоз средстава из земље. Домаћи извозници су обавезани да продају 80 одсто девизне зараде“, подсећа оснивач сервиса „Кошељок.ру“ Михаил Богданов.
Након тога су неке мере укинуте, а неке ослабљене, али рубља је наставила да јача. Важну улогу у томе одиграло је нагло смањење увоза из ЕУ и САД.
„Мало коме су потребни долари и еври. Немају на шта да се троше“, каже Богданов.
Ту су и други фактори: многи странци су смањили пословање у Русији, смањила су се путовања у иностранство. Утицао је и прелазак на рубље приликом плаћања гаса за „непријатељске земље“.
Како „Блумберг“ наводи, 20 европских компанија отворило је рачуне у „Гаспромбанци“, а још 14 је затражило потребна документа.

Колико вреди долар

Међутим, многи не верују у неочекивано јачање руске националне валуте. Тврде да би без подршке власти долар вредео 180 рубаља, те да курс не одражава стварно стање руске економије.

„Рубља јача у вештачким условима. У марту је ограничен промет новца у Русији. Мера је изнуђена, али правовремена. Првобитна паника је утихнула. Смањила се помама за робом свакодневне потрошње. Успели су да успоре инфлацију. У марту се убрзала услед нагле девалвације рубље и раста цена страних производа“, објашњава главни економиста информационо-аналитичког центра „Телетрејд“ Марк Гојхман.

Како додаје, да би се одредио стварни курс, треба укинути валутна ограничења. По процени Гојхмана, долар вероватно вреди око 75-80 рубаља.
Међутим, јака рубља има и другу страну. Главни приход буџета чине порези од испорука у иностранство, пре свега нафте. Што је нижи приход извозника, мање је новца у државној каси. Буџет за 2022. годину укључује курс од 72,1 рубље и цену руске нафте Уралс од 44,2 долара по барелу. Истовремено, руско „црно злато“ сада се продаје са великим попустом. Индија, Кина, земље азијско-пацифичког региона стоје у реду за јефтином сировином. Са друге стране, Вашингтон наставља да удара на руски финансијски систем новим мерама.
Аналитичари немају јасну представу какав ће курс рубље бити у наредним месецима, те сматрају да сада све највише зависи од одлука Централне банке Русије и Владе. На пример, регулатор је раније најавио пад продаје девизне зараде извозника на 50 одсто. По инерцији, долар би могао да падне на 60-65 рубаља. Међутим, питање је да ли је монетарним властима заиста потребна толико јака рубља. Експерти сматрају да је курс у распону од 70 до 75 рубљи погодан за економију и буџет земље.
Рубља и поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
РУСИЈА
Шта је изазвало нагли раст курса рубље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала