- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Медији: ЕУ нашла решење како да купује руски гас упркос санкцијама

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГасна компресорска станица у немачком Ајслебену
Гасна компресорска станица у немачком Ајслебену  - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
Пратите нас
Европска унија разрадила је решење како да увози руски гас без кршења европских санкција и испуњавајући захтев Русије да плаћа угљоводонике у рубљама, пише агенција Блумберг, позивајући се на изворе.
Блумберг наводи да је Европска комисија на затвореном заседању у петак обавестила земље-чланице Европске уније да ће у новим смерницама јасно изложити да компаније могу да отварају рачуне у „Гаспромбанци“, при чему морају да врше плаћања у доларима или еврима и да се изјашњавају да на томе своје обавезе по уговору сматрају испуњеним. Уколико се ови услови буду поштовали, регулатор неће сматрати поступке компанија кршењем санкција.
На састанку је дошло до низа несугласица по овом питању. Док су Немачка, Мађарска, Француска и Италија подржале предложени план, Пољска је и даље имала питања о правној страни нове одлуке, а њени представници су предложили да се одржи састанак на нивоу амбасадора ЕУ.
Неке земље су такође биле незадовољне што нове смернице не дају тачна упутства да ли европске компаније могу да отварају рачуне у рубљама код „Гаспромбанке“. Како наводи агенција, овај аспект је један од кључних, јер је отварање рачуна у рубљама раније сматрано кршењем санкција, иако то није забележено на папиру.
Почетком недеље Блумберг је писао да је 20-так европских компанија већ отворило рачуне у „Гаспромбанци“ за плаћање испорука руског гаса, а још 14 је затражило списак докумената потребних за отварање таквих рачуна.
Председник Русије Владимир Путин потписао је 31. марта указ према коме непријатељске земље убудуће гас треба да плаћају у рубљама. Руски лидер је наложио компанији „Гаспром“ да пребаци уговоре у рубље. Он је поручио да ће Русија наставити да испоручује гас у складу са уговореним количинама и ценама.
Знак рубље - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
РУСИЈА
Јединствена ситуација: Руска рубља проглашена за најбољу светску валуту – упркос санкцијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала