- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ОДКБ ствара групу за радијациону, хемијску и биолошку заштиту

© Sputnik / Амир ИсаевЗаставе ОДБК-а и чланица-учесница организације
Заставе ОДБК-а и чланица-учесница организације - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
Пратите нас
У Организацији Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) ће се до краја ове године појавити формација за радијациону, хемијску и биолошку заштиту, изјавио је белоруски министар одбране Виктор Хрењин.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Специјална војна операција која се данас води у Украјини открила је низ биолошких лабораторија. Знали смо, наравно, да постоје, али сада постоје чврсти докази. То је следећи правац у развоју наше организације – сузбијање биолошких претњи. Иначе, до краја године требало би да се код нас појаве одговарајуће формације за радијациону, хемијску и биолошку заштиту“, објаснио је он у интервјуу за белоруски војни лист „У славу отаџбине“.
Раније је начелник трупа за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов изјавио да је на територији Украјине формирана мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле за Пентагон. Све за наставак војно-биолошког програма САД већ је склоњено из Украјине након почетка специјалне војне операције Русије. Русија у вези са чињеницама о војним биолошким активностима САД у Украјини не искључује могућност покретање механизма консултација у оквиру Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја, изјавила је раније портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Биохазард - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
Патрушев: САД распоредиле биолабораторије по целом свету и стварале биолошко оружје

ОДКБ ће се ширити

Хрењин је додао да ће се ОДКБ ширити, за неколико година ће обухватити десетине земаља.
„Мислим да ће се организација ширити. Ускоро ћемо видети како ће се променити светски поредак, али ОДКБ је показала своју борбену готовост, своју мирољубивост и мислим да за неколико година то више неће бити шест земаља. То ће бити десетине држава које цене мир и стабилност, а не агресивност и промене у политичком систему других држава“, изјавио је Хрењин .
Према његовим речима, „претње и изазови се стално мењају“.
„Наравно, не мислим да ће негде нестати обојене револуције, нестати тероризам и трговина наркотицима, трговина људима и биолошке претње. Због ових изазова развијаће се организација, дефинишући одговарајуће формације и средства која треба да се супротставе новим изазовима и претњама“, истакао је белоруски министар.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

Формирање ОДКБ

Лидери Јерменије, Казахстана, Киргистана, Русије, Таџикистана и Узбекистана потписали су 15. маја 1992. године у Ташкенту Уговор о колективној безбедности ради заједничког осигуравања своје безбедности и развоја сарадње у војно-политичкој сфери.
Документ је одиграо стабилишућу улогу у процесима формирања националне државности бивших совјетских република који су започели након распада СССР-а и стварања сопствених оружаних снага. Сада ОДКБ чини шест држава: Белорусија, Јерменија, Казахстан, Киргизија, Русија и Таџикистан. Године 2002. донета је одлука да се Уговору о колективној безбедности да статус међународне регионалне организације – ОДКБ.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
РУСИЈА
МИП Русије: Приоритет спољне политике - јачање сарадње са чланицама ОДКБ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала