- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Припадници Народне милиције ДНР на територији металуршког комбината Азовстаљ у Маријупољу - Sputnik Србија

УЖИВО Кадиров: У Маријупољу се налазе злочинци; ЛНР: У Рубежном погинула седморица Американаца

Пратите нас
Наставља се руска војна операција у Украјини. Амбасадор Луганске Народе Републике Родион Мирошник изјавио је да ће Северодоњецк и Лисичанск ускоро бити опкољени. Са друге стране, потпредседник владе Kрима Георгиј Мурадов изјавио је да региони који буду ослобођени од екстремиста треба да донесу одлуку о изласку из састава Украјине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:36 15.05.2022
Металуршки комбинат Азовстаљ у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
РУСИЈА
Кадиров позвао Ердогана да не дозволи да га заварају убице и безбожници из „Азова“
20:39 15.05.2022
Украјинске трупе су у 20.30 испалиле десет граната калибра 122 мм на насеље Золото 5 у Луганској Народној Републици, саопштило је представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
20:03 15.05.2022
Украјинске снаге су за 15 минута гађале три насеља у ДНР, укључујући Доњецк, и испалиле 15 граната калибра 122 мм, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
19:05 15.05.2022
Украјинске снаге су у 19.40 испалиле четири гранате калибра 122 мм на Васиљевку у ДНР, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
18:58 15.05.2022
Седморица Американаца погинула у Рубежном
Џозеф Ворд Кларк из Вашингтона и још шест америчких држављана који су се борили на страни Украјине у Донбасу погинули су на територији фабрике „Краситељ“ у граду Рубежно, саопштио је помоћник чеченског лидера за војску Апти Алаудинов.
„Амерички држављанин о коме говоримо, Џозеф Ворд (Кларк), имамо и његов пасош. Он нам се у суштини супротстављао у фабрици ‘Краситељ’, покушавао да пружи отпор. Вероватно је ова јединица сматрана специјалним снагама. Колико схватам, било је седморица Американаца. Све смо их пронашли и послали на онај свет. Оставили су иза себе ‘Џавелин’ (амерички преносиви противтенковски ракетни систем), документе и своје оружје“, рекао је Алаудинов за Спутњик.
Раније су се на друштвеним мрежама појавиле информације о ликвидацији „представника америчких специјалних служби“ Кларка у Донбасу. На интеренету је такође објављена и фотографија пасоша Американца. Из података на снимку види се да је Кларк рођен 1987. године у Вашингтону. При томе, амерички Стејт департмент демантује извештаје о заробљавању и ликвидацији америчког држављанина Кларка у Донбасу. Портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је да је Кларк жив и на безбедном.
Рубежно је део Северодоњецко-Лисичанске агломерације, чије је становништво пре избијања непријатељстава премашивало 55 хиљада људи. Од почетка специјалне војне операције за демилитаризацију Украјине, водиле су се борбе за контролу над градом. Народна милиција ЛНР је крајем априла потврдила да је град прешао под контролу ЛНР. Рубежно је остало без струје, гаса и воде, а становницима су преко потребни лекови.
18:18 15.05.2022
Од почетка дана украјинске снаге испалиле су више од сто граната и мина из вишецевних ракетних система БМ-21 „Град“ калибра 122мм, артиљеријског оруђа калибра 122мм и минобацача калибра 120мм, саопштила је Народна милиција ДНР.
У саопштењу се наводи да су гађана подручја седам насеља ДНР. Од последица украјинске агресије два цивила су погинула, а један је рањен. Оштећено је 20 стамбених објеката и два објекта цивилне инфраструктуре.
У недељу су уништена 24 украјинска неонациста, четири минобацача калибра 120 мм, два оклопна возила и два камиона. Освојено је једно борбено возило пешадије и један оклопни аутомобил.
Током протеклог дана у борбама је погинуло четири припадника снага Доњецке Народне Републике, а 12 је рањено.
17:09 15.05.2022
Украјинске трупе су у 17.52 (16.52 по средњоевропском времену) гађале Петровски округ Доњецка, испаливши пет граната калибра 122 мм, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
16:49 15.05.2022
16:42 15.05.2022
16:34 15.05.2022
Становници насеља у Херсонској области почели су да се враћају кућама након стабилизације ситуације и успостављања реда под новом администрацијом, изјавио је начелник војно-цивилне администрације Каховског региона у Херсонској области Владимир Леонтјев.
Према његовим речима, из „успешних газдинстава“ практично нико није ни одлазио, јер су наставили са радом и нису били изложени „агресивној пропаганди“, већ су били уверени да нису изложени никаквој опасности.
Он је нагласио да ће интеграција Херсонске области у руску привреду дати добре резултате у развоју агроиндустријског сектора у региону, посебно у условима могуће светске прехрамбене кризе.
Тренутно се Херсонска област заједно са њеним административним центром налазе под контролом руских оружаних снага.
16:19 15.05.2022
НАТО савезници треба да повећају војну помоћ Кијеву, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.
„Савезници су као помоћ Украјини у безбедносној сфери издвојили милијарде долара. У току претходних година, НАТО и чланице Алијансе обучили су десетине хиљада војника. Све то утицало је ситуацију на ратном пољу. Морамо наставити да повећавамо војну помоћ Украјини“, закључио је он.
15:42 15.05.2022
Украјински граничари на руско-украјинској граници - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
РУСИЈА
У Украјину увозе луксузне аутомобиле под маском помоћи
15:28 15.05.2022
Стручњаци Међународног центра за уклањање мина Оружаних снага Русије, који су извршили хуманитарно разминирање у термоелектрани у ослобођеном граду Счасјте у ЛНР, очистили су територију великог утврђеног подручја украјинских снага у близини електране.
Током повлачења украјинских трупа, територија термоелектране у Счастју је минирана и припремана за дизање у ваздух. Након што је територија термоелектране дошла под контролу снага ЛНР, почело је њено разминирање, укључујући и уз учешће деминера из Русије.
Према подацима Центра за уклањање мина, прегледано је 35 хектара територије и деактивирано око 250 експлозивних објеката.
15:24 15.05.2022
Последице украјинског гранатирања Петровског округа Доњецка.
13:14 15.05.2022
Министарство финансија Украјине саопштило је да се у земљи осећа велики дефицит бензина.

"У редовима за бензин се мора стајати сатима, док дизела у већини области нема уопште", рекао је заменик министра финансија земље Александар кава телевизији "Украјина 24".

11:23 15.05.2022
Руска противваздушна одбрана оборила је неколико ваздушних мета у предграђу Херсона, јавља дописник Спутњика.
10:30 15.05.2022
Како пишу телеграм канали, највероватније је мета руских ракета ноћас био Јаворовски полигон код Лавова.
Он је већ био мета руске војске, с обзиром да је то кључни центар за пријем плаћеника
10:14 15.05.2022
Нови детаљи украјинске катастрофе код Змијског острва
Седмог маја, током другог покушаја напада на Змијско острво, украјинске Оружане снаге су послале три транспортно-десантна хеликоптера Ми-8 са припадницима специјалних снага, уз подршку Ми-24. У једном од Ми-8 налазио се заменик команданта Ратне морнарице Оружаних снага Украјине – начелник управе морске авијације пуковник Игор Бедзај. У нападу руских ловаца пуковник је погинуо.

"Читаву групу хеликоптера док се приближавала острву уништили су ловци руских Ваздушно-десантних снага. Пилоти, јединице десанта и начелник управе морске авијације украјинске војске Игор Бедзај су погинули", саопштили су у Министарству одбране Русије.

Још шест хеликоптера који су се спремали да полете са војног аеродрома код Одесе су били уништени.
09:41 15.05.2022
Украјинска војска је минирала велику хемијску фабрику "Зарја" у Рубежном са 49 тона експлозива. Јединице за радиоелектронску борбу су успеле да блокирају сигнал који је требао да активира експлозију, саопштила је народна милиција Луганске Народне Републике.
Како су саопштили, деминери су успели да избегну све замке које су противници оставили у објекту и деактивирају све експлозивне направе.
09:20 15.05.2022
"Четири непријатељске ракете погодиле су један од објеката војне инфраструктуре у Лавовској области. Објекат је у потпуности уништен", саопштио је губернатор ове области Максим Козицки.
Он није навео о којем објекту се ради.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала