Зашто су димљени производи штетни за организам
© Depositphotos.com / Omur12Кобасице
© Depositphotos.com / Omur12
Пратите нас
Димљени производи се не смеју често користити јер садрже много масти и нитрата који су штетни за организам, сматра руски нутрициониста Елена Чедија.
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).
„Конзумирање димљеног меса и кобасица се максимално мора ограничити и јести три до пет грама соли дневно. Чак и ако човек не користи со у исхрани, а не води рачуна о уносу димљених производа богатих нитратима, он ће унети у организам 20-25 грама соли дневно“, рекла је докторка.
Велика количина натријума која се налази у димљеним намирницама никоме неће бити од користи, али је посебно штетна за људе који су болесни.
„Код болести дигестивног тракта, димљено месо доводи до иритације стомака и јетре. Натријум се не препоручује гојазним особама јер задржава воду, а вода успорава оксидацију масти, што не омогућава квалитетну борбу са вишком килограма. Поред тога, натријум додатно оптерећује кардиоваскуларни систем“, навела је руска докторка.
Димљени производи могу садржати и канцерогене материје.
„Приликом димљења производа се користе хемијски додаци како би се убрзао процес. У диму има канцерогених материја које могу довести до развоја онколошких болести“, појаснила је Чедија.