- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србији недостаје 12.000 професионалних возача, немачка организација организује обуку

CC0 / Pixabay / Возач камиона
Возач камиона - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
Пратите нас
Транспортној индустрији Србије према проценама представника послодаваца недостаје око 12.000 професионалних возача, а Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) је са транспортним предузећима организовала програм обуке за ово дефицитарно занимање, саопштено је из ГИЗ-а.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У саопштењу се наводи да је у току 2021. године, захваљујући између осталог и овом програму обука „Од почетника до професионалног возача“ број професионалних возача са ЦПЦ сертификатом повећан за 238.
Према речима генералног директора „Србијатранспорта“ Горана Алексића, иако су зараде за ово дефицитарно занимање значајно повећане, једна од препрека за оне који желе да се њиме баве, су строги услови лиценцирања као и висока цена обуке.
У саопштењу ГИЗ-а се наводи да откако је у 2020. уведен нови начин сертификације возача, у Србији се успостављао систем центара за обуку, сертификовали су се стручни предавачи, регистровали ЦПЦ центри, захваљујући чему сада постоји сертификовано 20 центара за ЦПЦ обуку.
Вођа глобалних програма „Миграције за развој" и „Миграције и дијаспора" у Србији и руководилац ДИМАК центра Марија Богдановић истакла је да чињеница да је било 500 пријављених кандидата указује на велику заинтересованост незапослених, поготово угрожених група да помоћу ове дефицитарне професије унапреде свој социјални статус и формално запослење, пренео је Танјуг.
Посао - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Које послове скоро нико у Србији неће да ради
Аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Тржиште рада оживело: Ко најлакше добија посао у Србији
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала