- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Стрип изложба „Интервју са Пазолинијем“ у Београду

CC0 / / Пјер Паоло Пазолини
Пјер Паоло Пазолини - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
Пратите нас
Изложба „Интервју са Пазолинијем“ Давидеа Тофола биће отворена у среду, 18. маја у 18 часова у Италијанском институту за културу у Београду. Изложба ће бити отворена до 17. јуна, од понедељка до четвртка од 10 до 18 и петком од 10 до 15 часова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

На изложби организованој поводом стогодишњице рођења писца и режисера Пјера Паола Пазолинија (Болоња, 5. март 1922 – Рим, 2. новембар 1975) биће изложено више од 70 стрип табли из истоимене графичке новеле познате и као „Пазолини“ у издању издавачке куће „Rizzoli Lizard“ из 2015. године коју је фурлански аутор реализовао 2002. и која је осим на италијанском, објављена на француском и шпанском језику. Поред тога, биће представљени и цртежи које је Давиде Тофоло реализовао поводом перформанса „Пазолини, Сусрет“, као и насловне стране различитих издања овог дела.
У књизи Давиде Тофоло започиње имагинарни разговор са Пазолинијевим алтер егом (двојником, можда духом). Речи које изговара Пазолини у овом стрипу заиста потичу из есеја, интервјуа, аутентичних говора овог интелектуалца, чиме је створен оригинални, примамљиви увод у његово критичко размишљање и есејистику.
© Фото : Италијански институт за културу у БеоградуПлакат за изложбу „Интервју са Пазолинијем“ Давидеа Тофола
Плакат за изложбу „Интервју са Пазолинијем“ Давидеа Тофола - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
Плакат за изложбу „Интервју са Пазолинијем“ Давидеа Тофола
Овај изложбени пројекат осмислила је Паола Бристот, професорка на Академији лепих уметности у Венецији и председница удружења „Вива комикс“.
Изложбу организује Министарство спољних послова и међународне сарадње Италије и представља је у Италијанским институтима за културу широм света. Реч је о једном у низу догађаја посвећених стогодишњици рођења једног од највећих интелектуалаца 20. века Пјера Паола Пазолинија, и његовој свестраној генијалности.
Писац, новинар и есејиста, драматург, режисер и филмски сценариста, али и преводилац и сликар, Пазолини је за собом оставио разнолико и разноврсно, понекад контроверзно стваралаштво које је увек верни сведок друштвених и културних промена у Италији у периоду након Другог светског рата.
Значај овог јубилеја потврђује и признање Унеска кад је 11. новембра прошле године, у оквиру 41. Генералне конференције, ова организација одобрила да се обележавање стогодишњице рођења Пјера Паола Пазолинија уврсти у Програм годишњица 2022-2023.
Давиде Тофоло, рођен у Порденонеу 1965. године, један је од најзначајнијих аутора графичке новеле у Италији. Аутор је књига „Carnera“ „Pasolini“, „Il Re Bianco“, „Il Cammino della Cumbia“, „Graphic Novel is Dead“ и „L’ultimo vecchio sulla terra“, рађене према текстовима римског уметника и песника Рема Ремотија.
Аутор је и серијала књига „Cinque Allegri Ragazzi Morti”, а веома је познат и као певач и гитариста инди састава Tre Allegri Ragazzi Morti. Са Енриком Молтенијем и Луком Масеронијем основао је дискографску кућу La Tempesta Dischi која је продуцирала и објавила радове многих независних италијанских музичара. Публици је познат по свом заштитном знаку – маски у облику лобање.
Холивуд - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Италија укида цензуру четири деценије после Србије - Холивуд креће у нови „лов на вештице“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала