- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Војска Малија уз подршку западне земље покушала да изведе државни удар

© AP Photo / Baba AhmedВојска, Мали
Војска, Мали - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
Пратите нас
Уз подршку западних држава војници су покушали да изведу државни удар у Малију током ноћи 12. маја, изјавило је Министарство за територијалну управу и децентрализацију земље.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Влада Малија уверава да је ситуација под контролом и позива становништво да остане смирено“, наводи се у саопштењу које су објавили афрички медији.

Власти су појасниле да се покушај државног удара догодио током ноћи 12. маја и да је у њему учествовала мања група официра. У саопштењу се наводи да је војнике подржавала западна земља, али детаљи нису наведени.

„Покушај државног удара је спречен захваљујући будности и професионализму снага безбедности Малија“, подвукла је Влада.

Влада Малија је пооштрила контролу на граничним прелазима, као и на улазима у главни град Бамако, саопштило је Министарство и додало да су ухапшена лица која су сарађивала у припреми државног удара.
У последње време су се заоштрили односи између Француске и Малија.
Крајем априла појавиле су се нове сумње о ратним злочинима француског контингента у Малију. Конкретно, у недавно напуштеној војној бази у граду Госи, након њиховог одласка наводно је откривена масовна гробница локалних становника.
Раније је Јелисејска палата саопштила да су Француска, њени европски савезници у операцији „Такуба“ и Канада одлучили да покрену координисано повлачење трупа из Малија због неслагања са прелазним властима земље. Повлачење француских трупа из Малија трајаће четири до шест месеци, рекао је француски председник Емануел Макрон. Влада Малија је након тога позвала Француску да повуче трупе укључене у операције „Бархан“ и „Такуба“ „без одлагања“ и под контролом малијских власти.
Војска Малија је 24. маја 2021. године ухапсила привременог председника Ба Ндауа и премијера Моктара Уана и пребацила их у војну базу Кати у близини главног града Бамака. Потпредседник Асими Гоита је тада изјавио да је разрешио дужности председника и премијера због кршења закона у периоду транзиције.
Војни савет предвођен Гоитом преузео је контролу над земљом и објавио да намерава да одржи председничке и парламентарне изборе 2022. године, међутим, власти су одлучиле да изборе одложе за касније из безбедносних разлога.
Француски војници у Малију - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2022
СВЕТ
Члан прелазног савета: Француска војска покушава да сакрије масовне гробнице у Малију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала