- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Новак: ЕУ руску нафту може плаћати и скупље

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2022
Пратите нас
Уколико Европска унија буде одустала од руске нафте, једноставно ће доћи до прерасподеле на светском тржишту, а Русија ће своју нафту упућивати на она тржишта која сировине продају Европи, рекао је вицепремијер Русије Александар Новак.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Једноставно ће доћи до поскупљења. Биће принуђени да исту ту нафту коју су куповали од нас купују на неком другом месту и да је плате скупље. Једноставно ће доћи до прерасподеле, а ми ћемо своје енергетске ресурсе упутити на она тржишта с којих ће та нафта бити даље упућивана у Европску унију“, рекао је Новак на просветитељском маратону „Нови хоризонти“.
Према његовим речима, та прерасподела се већ догађа, пошто је Русија повећала обим испорука Азијско-пацифичком региону.

Педесет одсто европских купаца руског гаса отворило рачуне у Гаспром банци

Говорећи о куповини гаса, Новак је рекао да је око 50 одсто од 54 компаније које купују гас од руског Гаспрома отворило рачуне у Гаспром банци ради исплате испорука у рубљама.
„Данас 54 компаније имају уговоре с 'Гаспром експортом', али према мојим подацима, око 50 одсто је већ отворило у нашој овлашћеној банци специјалне рачуне – у страним валутама и рубљама – како би обезбедиле пријем девизне исплате, конвертовање у рубље и исплату за испоручени гас у рубљама“, рекао је Новак и додао да су велике компаније већ отвориле рачуне у Гаспром банци, исплатиле дуговања или су спремне да их исплате у складу с роковима.
Новак је, такође, рекао да је мало вероватно да ће гасовод „Северни ток 2“ ускоро бити пуштен у рад, али да је он Европи неопходан.
„Из политичких мотива пројекат је за сада замрзнут, али ја сматрам да су мале шансе да ће бити пуштен у рад у скорије време, такође из политичких мотива. Истовремено, он је нужан европским потрошачима, којима су потребни јефтини енергенти, укључујући гас. Мислим да ће он будућности бити тражен“, рекао је Новак.
Гасна компресорска станица у немачком Ајслебену  - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Медији: ЕУ нашла решење како да купује руски гас упркос санкцијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала