- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски министар: Гласине о умешаности Русије у сајбер напад на нашу пошту тешко потврдити

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаХакерски напад
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2022
Пратите нас
Министарство за питања електронског управљања нема нових информација о томе да је Русија умешана у сајбер напад на електронски систем „Пошта Бугарске“, изјавио је министар Божидар Божанов на питање „бТВ“ да ли су тачне информације о умешаности руских хакера.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како је познато, злонамерна активност против „Поште Бугарске“ примећена је још почетком априла, а сам напад на електронски систем догодио се средином априла и проузроковао је блокаду у раду сервиса.

„Немамо нове информације које би потврдиле ове претпоставке, тешко да ће се докази икада појавити. У ‘Пошти Бугарске’ много пута су игнорисали тему сајбер безбедности, због чега је њено руководство преузело одговорност и отпуштено је. То је био оштар потез, али, по мом мишљењу, адекватан“, истакао је Божанов.

Према његовим речима, последњих неколико недеља стручњаци евидентирају сајбер нападе и на системе других институција, иако они нису страдали онако озбиљно као „Пошта Бугарске“.

„Када покушамо да утврдимо ко је извршио одређени напад, никада нема стопроцентне сигурности, али се у обзир узимају различити индикатори и чињенице“, оценио је министар.

Главни проблем, како се наводи, постала је исплата пензија: пензионери су принуђени да сада свој новац преузму једино према месту пријаве у конкретном поштанском одељењу. Након тога је Васил Величков, саветник премијера за ефикасно управљање Калине Константинове изјавио да карактер напада говори и о умешаности Русије. Према његовим речима, код вируса је састављен тако да не би могао да буде ефикасан у Русији или земљама бившег СССР.

„Очигледно је да вирус и злонамерни алати указују да долазе из Русије, у прилог томе су и коришћене технике продирања и цела припрема напада“, изјавио је Величков средином априла.

Данас је потпредседница Владе на седници парламента такође саопштила да су све пензије и социјална давања исплаћени до Ускрса.
Како је закључио Божанов, последњих недеља учестали су сајбер напади на сајтове државних институција земаља као што су Летонија, Литванија, Естонија и Пољска. Како претпоставља, за то су највероватније одговорне хакерске групе, повезане са Русијом, али није обавезно да их она и финансира.
Сајбер злочин-илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2020
Атлантски савет Бугарске: Русија никад не спава
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
РУСИЈА
Бесни хибридни рат, Русија планира формирање сајбер војске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала