https://sputnikportal.rs/20220520/zasto-ne-bi-trebalo-sodu-bikarbonu-koristiti-umesto-praska-za-pecivo-1137538395.html
Зашто не би требало соду бикарбону користити уместо прашка за пециво
Зашто не би требало соду бикарбону користити уместо прашка за пециво
Sputnik Србија
Поједини људи верују да су прашак за пециво и сода бикарбона заправо иста ствар и често их употребљавају приликом припреме јела. 20.05.2022, Sputnik Србија
2022-05-20T13:27+0200
2022-05-20T13:27+0200
2022-05-20T13:27+0200
друштво
друштво
стил живота
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/14/1137538349_0:104:1920:1184_1920x0_80_0_0_8524bae6deb96a54dfa77c8afeb288c4.jpg
Међутим, сода бикарбона и прашак за пециво су различити по хемијском саставу и не могу једно друго да замене.Сода бикарбонаСода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување. Она је заправо базни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен-диоксид, па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок.Прашак за пецивоС друге стране, прашак за пециво је комбинација соде и винске киселине, а да би се активирао, потребна му је само течност. Није га потребно мешати с киселим намирницама јер већ садржи киселину. Користи се за повећање волумена и текстуру печених намирница.Сода бикарбона ставља се искључиво у рецепте који садрже већу количину неке киселине, а прашак за пециво то не захтева.Треба имати на уму да, када печете колаче и користите соду бикарбону, треба да додате неки кисели састојак како бисте је активирали, пренео је портал „Кликс“.
https://sputnikportal.rs/20220518/kako-se-odvici-od-secera-1137483122.html
https://sputnikportal.rs/20220516/da-li-je-bananama-mesto-u-frizideru-1137373190.html
https://sputnikportal.rs/20220516/zasto-je-jod-vazan-za-organizam-1137395403.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/14/1137538349_102:0:1819:1288_1920x0_80_0_0_0a7510274832abcf73886b33eb3a38c6.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, магазин
друштво, стил живота, магазин
Зашто не би требало соду бикарбону користити уместо прашка за пециво
Поједини људи верују да су прашак за пециво и сода бикарбона заправо иста ствар и често их употребљавају приликом припреме јела.
Међутим, сода бикарбона и прашак за пециво су различити по хемијском саставу и не могу једно друго да замене.
Сода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување. Она је заправо базни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен-диоксид, па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок.
С друге стране, прашак за пециво је комбинација соде и винске киселине, а да би се активирао, потребна му је само течност. Није га потребно мешати с киселим намирницама јер већ садржи киселину. Користи се за повећање волумена и текстуру печених намирница.
Сода бикарбона ставља се искључиво у рецепте који садрже већу количину неке киселине, а прашак за пециво то не захтева.
Треба имати на уму да, када печете колаче и користите соду бикарбону, треба да додате неки кисели састојак како бисте је активирали,
пренео је портал „Кликс“.