00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
У којој књижевној епохи живимо
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Живот је као бокс: Научите да примате ударце, али задате победнички
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Пречник страним речима и изразима“
20:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Неко лаже: Трамп или Зеленски
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто не би требало соду бикарбону користити уместо прашка за пециво

CC0 / Pixabay / Прашак за пециво
Прашак за пециво - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2022
Пратите нас
Поједини људи верују да су прашак за пециво и сода бикарбона заправо иста ствар и често их употребљавају приликом припреме јела.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Међутим, сода бикарбона и прашак за пециво су различити по хемијском саставу и не могу једно друго да замене.

Сода бикарбона

Сода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување. Она је заправо базни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен-диоксид, па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок.

Прашак за пециво

С друге стране, прашак за пециво је комбинација соде и винске киселине, а да би се активирао, потребна му је само течност. Није га потребно мешати с киселим намирницама јер већ садржи киселину. Користи се за повећање волумена и текстуру печених намирница.
Сода бикарбона ставља се искључиво у рецепте који садрже већу количину неке киселине, а прашак за пециво то не захтева.
Треба имати на уму да, када печете колаче и користите соду бикарбону, треба да додате неки кисели састојак како бисте је активирали, пренео је портал „Кликс“.
колачи - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
ДРУШТВО
Како се одвићи од шећера?
Банане - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
ДРУШТВО
Да ли је бананама место у фрижидеру?
Рађење склекова - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
ДРУШТВО
Зашто је јод важан за организам
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала