- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рогозин: Удахнућемо нови живот ракетно-космичким предузећима у ослобођеном делу Украјине

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаГенерални директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин
Генерални директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2022
Пратите нас
Генерални директор руске државне корпорације „Роскосмос“ Дмитриј Рогозин сматра да би та компанија могла да удахне нови живот ракетно-космичким предузећима Украјине, на територијама које су ослобођене током специјалне операције Русије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Он је још додао и да су домаће компаније способне за супституцију увозних производа који недостају Русији.

„’Роскосмос’ може да успостави потпуно нормално функционисање таквих предузећа, отвори радна места за грађане на ослобођеним територијама. Ми заиста врло озбиљно посматрамо такву могућност“, истакао је он за ТВ „Русија 24“.

Како је прецизирао, у Кијевској, Харковској и Дњепропетровској области постоје предузећа која су некада била „неодвојиви део јединствене космичке породице“ бившег СССР.
Он је посебно истакао конструкторски биро „Јужмаш“ и „Јужмашзавод“ који се налазе у Дњептропетровској области. Фабрика је, према Рогозиновим речима, копија Машинског комбината у Краснојарску где се производи најновија руска интерконтинентална ракета „Сармат“.
Рогозин је помоћ украјинских ракетним предузећима, коју може да пружи „Роскосмос“, упоредио са начином на који су обновљена бродоградилишта на Криму након његовог уласка у састав Русије 2014. године.

Руске компаније способне да замене увозне производе

Шеф државне корпорације такође је објавио да је „Роскосмос“ заједно са Министарством за инудстријска питања припремио план по коме ће предузећа државне корпорације преузети на себе производњу саставних делова неопходних руској индустрији.
„Наше компаније су компетентне у многим областима, а данас прискачу у помоћ колегама из других руских корпорација“, истакао је он.
Рогозин је закључио да недостаци у замени увозних производа последњих година могу бити надокнађени управо захваљујући узајамној подршци и солидарности руске машинске индустрије.
Руски председник Валдимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Након отпочињања операције, уследиле су бројне санкције које су западне земље увеле Русији.
Руски председник Владимир Путин и шеф Роскосмоса Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
РУСИЈА
Рогозин разговарао са Путином о прављењу савремених борбених система и интерконтиненталних ракета
Шетња свемиром руског космонаута - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
РУСИЈА
Русија прекида свемирску сарадњу са Европом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала