- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Василије који „нема план“ је Европи покварио све планове

© AP Photo / Darko VojinovicВасилије Мицић
Василије Мицић - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
Пратите нас
Српски кошаркаш Василије Мицић доминирао је на завршеном Фајнал фору Евролиге и одвео је свој Ефес до друге везане титуле првака Европе. Изабран је је за најбољег играча турнира, али се поставља питање како је могуће да није био у првој петорци турнира? И зашто није добио МВП титулу за сезону? Одговоре је дао сам Мицић, бриљантном игром у Београду.
Већ на првом полуфиналу видело се колико Василије одскаче квалитетом, а најбољи могући одговор на то била је његова тројка у последњој секунди утакмице којом је одвео Ефес до тријумфа, касније и финала.
Против Реала у борби за трофеј одиграо је неколико кључних акције, погодио је важну тројку за предност, а онда и асистирао два пута Тибору Плајсу после чега је и моћни Краљ морао да призна капитулацију.
После свега, поставља се питање како је могуће да Василије Мицић са оваквим квалитетима и сезоном није ушао у прву петорку такмичења, а онда и због чега није одабран за МВП целе сезоне.
На руку свима који су бирали не иде ни то што је Васа већ формиран играч, никога није изненадио оваквим партијама у Београду и био је бранилац МВП титуле освојене прошле сезоне (када је био и МВП првенства и МВП Фајнал фора).
Николи Миротићу свака част, нико не спори његове играчке и људске квалитете, али је коначни епилог у Београду ставио знак питања изнад тога ко је најбољи кошаркаш тренутно у Европи. Васа поред титуле најбољег играча финалног турнира држи и титулу „Алфонсо Форд“ која се намењује најбољем стрелцу.
Испред српског кошаркаша у избору за најбољу петорку нашли су се Шејн Ларкин и Мајк Џејмс и тиме су представници медија, навијачи, капитени и тренери евролигашких тимова, који су гласали, веровали да су завршили посао што се тиче избора бекова.
С обзиром на то да је Васа добио „Алфонсо Форд“ трофеј, могло се наслутити да је идеја била да се и Шејн Ларкин награди, а било је много да се ставе двојица играча из истог тима па је Васа морао да се задовољи другом петорком.
На крају може да остаје жал што Василије није покупио још коју награду, а можда смо се и ми у Србији мало навикли на успехе јер је чак и МВП НБА лиге из наших редова, а прошле сезоне је и Милош Теодосић узео такву награду у Еврокупу.
План Европе је био такав, да се награде поделе на некакав начин и можда Мицић нема МВП признање лигашког дела сезоне Евролиге, можда није у првој петорци, али када је било најважније показао је од чега је саздан.
Као што је и сам истакао, он нема унапред смишљен план како ће да игра, што доводи противнике до лудила и тера их на грешку, што је приметио и кошаркаш Монака, Мајк Џејмс.
„Или удвојите Мицића и пустите Моермана да нађе решење или га фаулирате и имате последњи напад. Не треба никада допустити Мицићу или Ларкину да изолацијом решавају утакмицу. Али, ја сам само гледалац који посматра меч“, написао је Џејмс.
Чак је и сам Мицић објашњавао зашто га у Евролиги тако тешко чувају. У финалу је убацио 23 поена.
„Не бих знао да опишем ниједну своју утакмицу, немам план, играм сваку другачије, мислим да је тако најтеже да се игра против таквих играча. Немам ја превелико мишљење о себи, осим тога да сам срећан да имам мотивацију да играм изнова и изнова“, објаснио је Мицић.
Планови су нешто на шта се Мицић не осврће, то је имало велики утицај на то да планови његових ривала пропадну, чак и великих тренера какви су Јоргос Барцокас и Пабло Ласо, први у полуфиналу није знао шта да очекује при нерешеном резултату, после чега је уследила тројка за победу, а други је потпуно погубио конце у финишу финала и дозволио Мицићевој чети да оствари победу.
„То је био тежак тренутак одлуке за нас. Имали смо три секунде разлике на сату, мислио сам да ћемо имати сигуран скок уколико промаше и довољно времена да поентирамо. Они су играли веома паметно последњи посед. Ако ме сада питате да ли је требало да правимо фаул, да, требало је да правимо фаул“, рекао је Ласо.
Шта би даље Васа требало да уради? Останак у Европи или НБА? Он нема одговор на то питање и сасвим је јасно да ће током лета поново „читати“ игру и видети шта је најбољи потез.
Василије Мицић - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2022
СПОРТ
Животне лекције шампиона: „За кога обећаваш, ако не показујеш на делу?“ /видео/
Василије Мицић - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
СПОРТ
Атаман није дозволио да Мицић буде мета украјинске провокације /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала