- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски експерт: Више од 40 одсто Бугара сматра да је НАТО крив за ситуацију у Украјини

© Depositphotos.com / VileviСофија, престоница Бугарске
Софија, престоница Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
Пратите нас
Бугарски новинар и експерт из области међународног права Велизар Енчев негодовао је због изјаве премијера Бугарске Кирила Петкова о односу становништва према Русији и навео да, према истраживањима, 44 одсто Бугара сматра да је НАТО у потпуности одговоран за ситуацију у Украјини.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Бугарски премијер је у интервјуу немачком листу „Велт“ детаљно испричао како се Бугарска бори са искључењем руског гаса. Он је подсетио да је земља недавно јако зависила од испорука из Русије, али је успела да се ослободи зависности јер је Влада недавно потписала уговор о испорукама америчког течног природног гаса, док ће током лета у експлоатацију бити уведен и интерконектор са Грчком.
Ипак, Бугарска се не може одрећи руске нафте с обзиром да у земљи постоји само једна рафинерија нафте „Лукоил Нефтохим Бургас“. Петков је у интервјуу такође изразио чуђење у вези са тим да 20 одсто Бугара још увек подржава Русију.
Социолошка агенција „Галуп интернешнал“ је објавила резултате истраживања у коме су грађани одговарали на питања о свом односу према политичким партијама, државним службеницима и могућим превременим парламентарним изборима. У анкети је било и питање о односу грађана према ратним дејствима у Украјини. Њих 47,1 одсто је изјавило да се не слажу са Владимиром Путином, 28,6 одсто је навело да се слажу, док њих 24,3 одсто није одговорило.
Почетком маја је британска аналитичка компанија „ЈуГов“ објавила резултате истраживања о односу Европљана према ситуацији у Украјини. Најмањи број испитаника у Бугарској криви Русију за дешавања (23 одсто сматра да је одговорност потпуно на Русији/Русија је одговорнија од НАТО-а, 20 одсто не зна, 13 одсто је навело да НАТО и Русија носе исту одговорност, док 44 одсто сматра да је одговорност у потпуности на НАТО-у/НАТО има већу одговорност од Русије).
Према речима Енчева, оцена Петкова на тему броја Бугара који подржавају Русију га такође чуди и сматра да таквих Бугара има минимум два пута више.
„С обзиром да они добро знају узроке рата, то је као огромна одговорност НАТО-а, чије је ширење на исток приморало Москву да реагује, као и то што је Зеленски саботирао Минске споразуме, а поред тога и украјински терор над Русима у Донбасу (вероватно је мислио на Доњецк) и Луганску“, написао је новинар на Фејсбуку.
Експерт је понашање премијера назвао „бесном русофобијом“, која одаје „мизерну спознају у историји и понижавајући недостатак геополитичке визије“.
„Међутим, хтео бих да видим, а то ће се ускоро догодити, како он Русе моли за гас и како се одриче својих осуда ‘бензинске пумпе са ракетама’ (26. фебруара Петков je, говорећи о улози руске економије у свету, упоредио земљу са „бензинском пумпом са ракетама)“, закључио је Енчев.
Раније је бивши министар енергетике Бугарске Румен Овчаров рекао да Бугарска није имала разлога да одустаје од руског гаса.
Гас - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
РУСИЈА
Бугарски експерт о гасу: Москва не дрхти пред Софијом која испуњава геополитичке налоге
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала