- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена огромна подземна ватрена река која „храни“ вулкане широм света /видео/

© AP Photo / Salvatore AllegraЕрупција вулкана Етна на Сицилији
Ерупција вулкана Етна на Сицилији - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
Пратите нас
Огромна подземна река лаве, налик на разгранато стабло дрвета, који „храни“ многе вулкане на Земљи, мапирана је захваљујући међународном тиму научника.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Већина активних вулкана на Земљи смештена је у „Ватреном прстену“, подручју које оивичава Тихи океан од југа Јужне Америке, преко Средње и Северне Америке, затим истока Азије, Јапана, Индонезије, па све до Кермадечког рова на југозападном делу Пацифика. У том подручју догађа се највећи број вулканских ерупција и земљотреса, а научници су се дуго питали шта „храни“ вулкане ван „Ватреног прстена“.
Сада су дошли до одговора, објављеног у научном часопису „Нејчр“. Скривен дубоко под земљом, ватрена река изгледа као да излази на површину у области острва Реинион у Индијском океану. На том острву налази се један од најактивнијих вулкана на свету Питон де ла Фурнез, или у преводу „врх пећи“.
Научници су и раније износили хипотезу о постојању оваквог подземног тока лаве, али до сада нису могли да га виде сеизмолошки, све док међународни тим, који је предводила Марија Цекмистренко са Универзитета Оксфорд, није направио мапу овог огромног „вулканског стабла“ уз помоћ података прикупљених геолошким „телескопом“ који региструје вибрације планете.

„Људи већ дуго година гледају у звезде и то им је знатно лакше, поглед под земљу је веома изазован“, рекла је Шен Котар, сеизмолог са Универзитета Кембриџ за Кванта магазин.

Огромно подземно стабло не само да „храни“ Питон де ла Фурнез, већ и велики број других вулкана, међу којима су и они удаљени 3.000 километара у источној Африци. Претпоставља се да је ово вулканско стабло повезано и са вулканима на Хавајима, који нису близу „Ватреног прстена“, иако се налазе у Тихом океану.
Научници сматрају да је пре око 65 милиона година ова подземна река лаве „потпалила“ и вулканску област на Деканској висоравни у Индији, подручје које има довољно сеизмолошког потенцијала да покрије милион и по квадратних километара површине, пише „Спутњик интернешнел“.
Централно језгро планете Земље - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта се зна о мистериозним мрљама величине континента унутар Земљиног језгра
Вулкан - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
ДРУШТВО
Моћ супервулкана: Пре два века Европу је покосила глад због ерупције која је лето претворила у зиму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала