- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина предаје део своје територије Варшави

© Фото : PixabayПољска и Украјина - илустрација
Пољска и Украјина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
Пратите нас
Намера кијевског режима да да специјалан статус грађанима Пољске, чиме би се готово изједначила права Пољака и Украјинаца, тумачи се као корак ка добровољној предаји дела своје територије Варшави. Од тога би могла да профитира Пољска, која историјски претендује на западне територије Украјине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Руски званичници и аналитичари оцењују да се украјински председник Владимир Зеленски, схватајући неминовност распада Украјине, будући да је југоисточни део земље већ у потпуности изгубљен, заложио да фактички преда Пољској западне територије своје земље, а да све то покушава да прикрије наводном бригом о украјинском народу.
Ипак, то „братство“ са Пољском Украјинцима неће донети ништа осим коначног губитка државности.
С друге стране, задатак Варшаве је једноставан – повратити жељене историјске територије, кријући се иза агресивне антируске реторике и лажних мантри о заједничкој будућности са Украјином.
Самим тим Украјина креће путем који је опасан за њу и такав преседан, где једна држава изједначава права својих грађана са правима грађана неке стране државе на својој територији није никада забележен, каже за Спутњик Кирил Вишински, извршни директор медијске групе „Русија севодња“.
Иако детаљи украјинског нацрта закона нису званично објављени, медији наводе да ће Пољаци на територији Украјине моћи да обављају државне функције, уђу у органе власти и да раде у државним предузећима. Такође, помиње се и да ће пољска полиција деловати на украјинској територији.
„То се односи и на службу у украјинској армији и у најмању руку, на ангажовање по уговору у украјинској војсци, па ће се самим тим то сматрати легитимним актом. За Украјину је, чини ми се, то опасан простор у који улази. Подсећа на моћан повратак у прошлост када је значајан део територије Украјине био под контролом Пољске... Сада пољска елита вероватно верује да има историјску шансу. Да сам Украјинац био бих опрезан“, упозорава Вишински.
Пољска историјски претендује на делове украјинске територије, углавном на Галицију и Волин – регионе који укључују данашњу Лавовску, Ивано-Франковску, Тернопољску, Волињску и Ровењску област, који су заједно са неколико области на западу Белорусије и Литваније, били део Пољске у периоду између два светска рата, а тај регион понекад пољски историчари називају Креси всходње.

Пољска претендује на западни део Украјине

Зеленски, који је постигао договор с Варшавом о поједностављеном режиму преласка границе између две државе, затражио је од националног парламента да одобри и посебна права грађанима Пољске, што ће према информацијама које су процуриле у медије, изједначити права Пољака са правима Украјинаца, са изузетком права гласа. Другим речима, то значи да председник једне државе предаје грађанима друге државе права на територију своје државе, не дајући им украјинско држављанство.
Експерти оцењују да ће давање посебног статуса Пољацима, што може укључивати учешће Пољака у политичком животу Украјине, државној власти и правосуђу, довести у питање суверенитет те земље.
Усвајање тих закона и улазак Пољака у украјинске структуре власти у будућности може послужити као прави темељ за инвазију на територију Западне Украјине и заузимања те територије, сматрају експерти.
Чак и руска спољна обавештајна служба располаже информацијама да Вашингтон и Варшава разрађују планове за успостављање чврсте војно-политичке контроле Пољске “над њеним историјским поседима у Украјини”.
Директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин недавно је објаснио да се ту, заправо, ради о покушају да се понови историјски „договор“ из периода после Првог светског рата, када је колективни Запад признао право Варшаве да прво окупира део Украјине како би заштитио становништво од „бољшевичке претње“, а затим и укључи те територије у састав пољске државе. Догађаји који су потом уследили постали су јасна илустрација колонијалног поретка и присилне полонизације као основне методе за стварање “Велике Пољске“.
Прва фаза поновног уједињења требало би да буде улазак пољских трупа у западне области земље наводно ради њихове “заштите од руске агресије”, а тренутно се са Вашингтоном разматрају модалитети предстојеће мисије. Према прелиминарним договорима којима располажу руске обавештајне службе, она ће се одвијати без мандата НАТО-а, али уз учешће „вољних држава“.
Према прорачунима пољске администрације, превентивна консолидација на западу Украјине ће са великим степеном вероватноће довести до распада земље. При томе ће Варшава у суштини добити контролу над територијама на које ће ући “пољске мировне снаге“ и то у оне делове Украјине где је опасност од директног сукоба са руском војском минимална.

Могуће стварање савезне државе Украјине и Пољске?

Планови о новом украјинском нацрту закона објављени су током посете пољског председника Анџеја Дуде Кијеву, који је предложио Украјинцима да се закључи нови споразум о добросуседству, а претходно је изјавио и да више неће бити границе између Пољске и Украјине. То ће, по оцени експерата, ићи у прилог Пољацима, који ће добити велико тржиште за већи извоз својих роба и прилику да послују на тој територији.
И док већи део стручне јавности најаву Зеленског о давању специјалног статуса Пољацима на територији Украјине види као легализацију окупације сопствене земље, Кира Сазонова, адвокат за међународно право, сматра да би између Пољске и Украјине, могло да дође до стварања савезне државе.
„Изузетно пријатељска, на први поглед, акција између Дуде и Зеленског о отварању граница, о томе да ће Пољаци моћи да служе у украјинској војсци, да добију приступ тајним информацијама, да буду државни службеници, па чак и да буду судије је показатељ нечувене великодушности Кијева, а то нас тера на помисао да ће следећи корак бити формирање онога што се зове ‘савезна држава’ Пољске и Украјине”, каже Сазонова.
Она сматра да ће Кијев очувати "некакву псеудосувереност".
„Због тога ће то бити формат обједињења, формат 'Укро-Пољске', прилично јединствен. Али, искрено, мислим да је то показатељ крајњег степена очајања Зеленског, јер је, у ствари, реч о добровољној предаји сопствене земље држави која је о томе сањала деценијама. Другим речима, сада се остварују сви најлуђи снови Пољске“, сматра Сазонова.
Експерти оцењују да су мале шансе да је иницијатива о давању специјалног статуса пољским држављанима у Украјини потекла од самог Зеленског. Претпоставља се да је украјинском председнику Вашингтон наметнуо ову иницијативу, а Пољска ће те планове спроводити.
Председник Русије Владимир Путин на церемонији у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
СВЕТ
Америка више није лидер, а ЕУ чак ни привезак: Зашто Запад усмерава бес на Путина
Застава Норвешке на броду који пролази поред ветрењаче  - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
СВЕТ
„Нит' је нормално, нит' је праведно“: Пољска тражи од Норвешке да гигантски профит подели са Кијевом
Министар културе Русије Владимир Медински - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
РУСИЈА
Медински: Пољска ће првом згодом „одгристи“ територије на западу Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала