Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић из Давоса: За сада не постоји могућност да Србија уведе санкције Русији

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је из Давоса да за сада не постоји могућност да Србија уведе санкције Русији, као и да верује да ће имати коректан и добар разговор са руском страном и да ће Србија добити фер цену гаса.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Главна тема скупа у Давосу била је Украјина, а на питање да ли је приметио у сусретима са светским лидерима да му замерају добре односе Србије и Русије, Вучић каже да му сви замерају.
Говорећи о томе шта су тражили од њега, Вучић каже да знају да то не иде тако лако.
„Они говоре шта је њихова идеја и шта они очекују, а шта ће да траже, то је... Како да дођу и кажу 'ајде уведи санкције или лепо изађи напоље. Како да то траже? Не иде то баш тако. То је могло док Србија није била држава“, каже Вучић у интервјуу за РТС.
На питање постоји ли могућност да Србија уведе санкције Русији, Вучић каже да за сада не постоји таква могућност.
„Шта ће бити у будућности, ја не знам шта живот доноси и како ће све да изгледа. Ја нисам од оних који се заклиње па не испуни нешто, ја више волим да се не заклињем, а да урадим нешто. Увек је тај приступ био много бољи и увек сам том приступу много више веровао него онима који се куну у све на свету, трећи дан знам да ће да ураде другачије“, наводи Вучић.

Србија води своју политику

Вучић је нагласио да Србија гледа и бори се за своје интересе.
„Ко зна и какве претње могу да буду и шта све може да буде, али као што видите прошло је 90 дана – Србија води исту политику, једина у целој Европи. Једна мала земља, бројчано малог, али веома поноситог народа води своју политику – не проруску, не прозападну, води своју политику. Налази се на европском путу, никога није увредила, ничим није допринела сукобу и води самосталну и независну политику. Поносан сам на своју земљу и на руководство које је омогућило да наша земља такву политику води“, каже Вучић.
Када је реч о предстојећем разговорима са Руском Федерацијом о гасу, можда и са председником Владимиром Путином, као и која је цена гаса прихватљива за привреду Србије, Вучић каже да не може да инсистира на томе.
„Наша цена гаса после 31. маја би била на тржишту преко 1.000, са транспортом и посредницима 1.300 долара по хиљаду кубних метара, 1.200 или 1.300 долара, то су огромне цене. Верујем да ћемо добити фер цену, увек смо од наших руских партнера имали фер цену, увек смо имали сигурност у снабдевању. За нас оно што је било делимично проблем су количине, верујем да ћемо количине овога пута решити и ја се уздам у то, немам никаквих сумњи да ће резултат могућег разговора бити добар“, поручује Вучић.
Он истиче да је ситуација свакако тешка, као и да Србија мора да уложи много новца како би закупила и напунила капацитете у Мађарској.
„Сада вероватно морамо да купимо и овај скупљи гас и да будемо сигурни за зиму и да увек имамо довољно гаса да повучемо, али остаје да направимо заједно са нашим мађарским пријатељима управо све то“, наводи Вучић.
Навео је да га је министар финансија Синиша Мали обавестио о разговорима са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом, као и да су они стварно спремни и да смо конкретизовали наше разговоре.
„Хоћу да их потврдим када се вратим у Београд и хоћу да имам и то као елемент у разговору са председником Путином. Верујем да ћемо разговарати и о ситуацији у Украјини, о нашим билатералним односима и многим пројектима које имамо заједнички. Много тема имамо које треба да размотримо са руским председником и верујем да ћемо имати коректан и добар разговор“, рекао је Вучић.

Добро је да се виде разлике

Вучић је рекао да на скупу „Дипломатски дијалог о Западном Балкану“ на форуму у Давосу није било представника Босне и Херцеговине, која је била најчешће помињана.
Коментаришући то да ли дипломатија може да помогне будућности региона, ако имамо у виду како се сваки такав састанак заврши, а то су опречни ставови Београда и Приштине, Вучић каже да је добро да се виде наше разлике.
„Када имате толико разлика, у међувремену у дијалогу нисте урадили ништа, онда је логично да се тако завршава. Увек је боље када говорите истину и када не бацамо ствари под тепих и добро је да људи виде све наше разлике. Увек је то искреније, сигурније и сигурно нас неће навести на странпутицу да ћемо ствари и проблеме лакше да решавамо“, поручује Вучић.
„Да ли је добро? Наравно да није добро, али то знамо већ десетинама година. Ми имамо потпуно различите ставове у односу на Албанце из Приштине и ту нема великих промена у претходним годинама“, додао је председник Србије.

Мора се узети посебност Србије, само су Србију напале НАТО земље

Вучић каже да је на том скупу било и светских и регионалних лидера, као и да је говорио о ономе што јесте политика – Европској унији и додао да је на скупу био и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.
„Причали смо о паду популарности ЕУ у Србији и која је наша, а која њихова кривица. Можда смо ми криви што не говоримо шта сте нам све помогли и шта радимо заједно, ја стварно мислим да Србија мора да буде на европском путу, то заиста мислим. Јер, знате, лако је укључити само емоције и политику може ми се да будем против свега – земља мора да живи, земља мора да преживи, земља мора да иде напред и за то нам је потребна Европска унија“, каже Вучић.
Навео је да је поред тога говорио и о проблемима са којима се земља суочава.
„То је да сваки дан поруке које чујемо су признајете независно Косово или уведите санкције. Људи, полако, имамо ми и своју земљу и своје државне органе, имамо своје одлуке и другачију ситуацију. Ви сада причате о територијалном интегритету Украјине, нисте тако причали пре 23 године. Данас причате о подршци резолуцијама УН, када смо ми у питању тада заборавите Резолуцију УН 1244. Морате да узмете посебност Србије, јер заиста посебност постоји, јер само је Србија бомбардована и нападнута од стране НАТО земаља, многе од њих су и чланице ЕУ, дакле морате да имате ту врсту посебности у глави када са нама о томе разговарате“, наглашава Вучић.
Он каже да је то говорио свуда и то врло отворено, као и да мисли да је то нешто што људи од њега и очекују.

Отворени Балкан има загарантован успех

Председник Србије је током дана имао и сусрет са црногорским премијером Дританом Абазовићем којег је позвао да се прикључи иницијативи „Отворени Балкан“. На питање да ли мисли да је један од успеха те иницијативе и то што албански парламент није оцењивао резолуцију о Сребреници, тј. да ли је добра економска сарадња за резултат имала и добре политичке односе, Вучић каже да би одговором на то питање Едија Раму довео у тешку позицију.
„Ми имамо добре односе као земље и као народи све више разумевања, ја стварно нећу да доведем ни Раму нити било кога у тешку позицију да бих себе хвалио у домаћој јавности. Нема смисла. Ми имамо поверење једни код других“, додао је Вучић.
Истакао је и да је Рама био апсолутно фер у Бриселу и то на нивоу подршке коју смо имали од Мађарске, као и да ни од кога такву подршку нисмо имали.
„За шта треба храбрости, петље, поштовања према нашој земљи и он је то показао, као што ми показујемо према Албанији ту врсту поштовања и наставићемо да показујемо“, наводи Вучић.
Вучић је указао да Србија са Северном Македонијом има изванредне односе.
„Србија је убедљиво најпопуларнија земља у Северној Македонији, а ко би други био? Људи треба да знају да су Македонцима Срби најближи и обрнуто тако да немамо никаквих проблема“, рекао је он.
Нагласио је да ће наставити да развијају иницијативу „Отворени Балкан“, али да неће никога да моле.
„Нико нама не треба за успех те приче, јер та прича има загарантован успех. Добродошли сте сви увек, а да ли да неког молимо или не? Па зашто бисмо то радили? Људи ће видети много добробити од „Отвореног Балкана“ ја верујем већ и током овог лета, током зиме свакако. Све то иде споро, тешко, под великим међународним притисцима, јер неки немају управљачки волан па им се не свиђа та идеја, неки други су против зато што у томе виде великосрпску идеју, неки трећи су против због не знам чега, а то је једна сјајна идеја која нас све повезује и која нас заједнички води у будућност у којој ми доносимо одлуке о својој судбини – нисмо приморани, нисмо натерани ни од кога другог, ми бринемо о себи, својој деци и својој будућности“, објашњава Вучић.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Договорено да Србија складишти 500 милиона кубика гаса у Мађарској
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
СРБИЈА
Вучић: Не мислимо да уводимо ванредно стање
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
СРБИЈА
Вучић из Давоса: А шта ако ипак буде разговора са Путином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала