- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пронађен џиновски магнетни талас у Земљином језгру

CC BY 2.0 / NASA Goddard Space Flight Center / Dynamic Earth - Earth’s Magnetic FieldЗемљино магнетно поље – илустрација
Земљино магнетно поље – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
Пратите нас
Сателитска мисија Европске свемирске агенције (ЕСА) „Сварм“ открила је потпуно нову врсту магнетног таласа.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Резултати мисије објављени су у часопису Proceedings of the National Academy of Sciences. Стручњаци се надају да ће им открића помоћи да науче више о Земљином магнетном пољу, без којег не би постојао живот на нашој планети.
Земљино магнетно поље штити нас од штетног космичког зрачења. Прошле су деценије откако су научници први пут почели да испитују понашање ових таласа. Међутим, донедавно нису могли да кажу да у потпуности разумеју флуктуације у јачини поља мерене сателитима.
Новооткривени магнетни талас кружи на дубини већој од 3.000 километара испод површине Земље, где се језгро планете сусреће са њеним омотачем. Годишње путује на запад 1.500 км, што значи да обиђе глобус сваких седам година.

„Геофизичари су дуго теоретисали о постојању таквих таласа, али се сматрало да се дешавају у много дужим временским размацима него што је показало наше истраживање... Мерења магнетног поља помоћу инструмената на површини Земље показивала су да је било неких врста таласне акције, али нам је била потребна глобална покривеност коју нуде мерења из свемира да бисмо открили шта се заправо дешава“, рекао је геофизичар са Универзитета Гренобл Алпи у Француској и главни аутор новог рада Николас Жиле.

Након комбиновања података са три сателита „Сварм“, са мерењима које су извршили претходно коришћени немачки сателит ЦХАМП и дански „Орстед“, истраживачи су користили компјутерски модел који симулира процес генерисања Земљиног магнетног поља како би спровели измерене флуктуације кроз њега. Као резултат тога, открили су да би овакав спори магнетни талас могао бити узрок протока магнетног поља.
Према Жилу, сазнање који процеси у Земљиним дубинама изазивају такве магнетне таласе захтева даља истраживања.
Земљино језгро и слојеви Земљине коре - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Велико откриће: Земљино језгро се врти
Највећи на свету радио-телескоп ФАСТ у јужној Кини - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Кинеско небеско око“ детектовало кохерентно међузвездано магнетно поље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала