- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска црква: Није истина да се Украјинска православна црква одвојила од нас

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе митрополит Иларион
Председник Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе митрополит Иларион - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2022
Пратите нас
Канонска Украјинска православна црква није саопштавала о измени свог статуса или о отцепљењу од Руске православне цркве, руководилац Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Постоји мишљење да се Украјинска православна црква (УПЦ) отцепила од Руске православне цркве (РПЦ). То није истина. Никаквог обавештења или саопштења о томе да се УПЦ отцепила од РПС није било, као ни о томе да се појавио неки нови статус. Штавише, УПЦ је потврдила да ужива статус независности и самосталности који је добила још 1990. године“, рекао је митрополит.

Он је такође казао и да је неопходно схватити контекст у ком се одржао Сабор Украјинске православне цркве, али и притисак који се на ту цркву врши.
Нешто раније је Синод Руске православне цркве изразио подршку архијерејима и свештенству канонске Украјинске православне цркве, који су, како се наводи, под притиском екстремистичких организација и националистичког дела јавности.
Патријарх московски и целе Русије Кирил рекао је после литургије у Саборном храму Христа Спаситеља да РПЦ потпуно разуме кроз каква страдања данас пролази Украјинска православна црква. Кирил је истакао да покушаји да буде прекинута духовна веза између РПЦ и УПЦ никада неће успети.
Подсетимо, Сабор Украјинске православне цркве је 27. маја објавио самосталност и независност. Међутим, у складу са повељом УПЦ, њој је самосталност и независност дата од стране Архијеријског сабора Руске православне цркве још у октобру 1990. године.
Тада је патријарх Московски и целе Русије Алексиј други благословио Украјинску православну цркву и рекао да ће она бити независна у својој управи.
Верници Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Кијеву током протеста против усвајања антицрквених закона испред Врховне раде Украјине. - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
РУСИЈА
Сабор Украјинске православне цркве прогласио независност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала