- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски патријарх: Нико не може направити раскол између православног народа Русије и Украјине

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаРуски патријарх Кирил
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2022
Пратите нас
Раскол између православних људи Русије и Украјине се никад неће десити, изјавио је патријарх московски и целе Русије Кирил.

„Данас не можемо а да не тугујемо због оног што се дешава у братској Украјини. Несумњиво, исти духови злобе устремили су се на нашу цркву, са намером, не само како би направили раздор између православних људи Русије и Украјине, већ да створе понор између нас. Дубоко сам уверен да, пошто сви ови напори нису од Бога и не са Божијим благословом, прави циљ никада неће бити постигнут“, рекао је патријарх у беседи после литургије у храму Христа Спаситеља.

Митрополит Онуфрије и епископат УПЦ треба да буду данас „што је могуће мудрији“, како не би закомпликовали живот свом верујућем народу, додао је руски патријарх. Руска православна црква сматра да ће тако и бити.
"Ми се према свему томе односимо са разумевањем, али се и молимо да никакви привремени, спољни утицаји никада неће уништити духовно јединство нашег народа“, рекао је патријарх.
Подсетимо, Сабор Украјинске православне цркве саопштио је да је прогласио потпуну независност и самосталност.
Такође је саопштено и да Украјинска православна црква није сагласна са ставом руског патријарха Кирила по питању специјалне операције у Украјини. Уједно је и позвала власти Украјине и Русије да наставе преговоре.
С тим у вези, портпарол Московске патријаршије Владимир Легојда је рекао да РПЦ није добила никакво обавештење од Украјинске православне цркве о томе да проглашава независност, самим тим не може да прокоментарише те информације, али да ће наставити да се моли за очување јединства са канонском Украјинском православном црквом.
Верници Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Кијеву током протеста против усвајања антицрквених закона испред Врховне раде Украјине. - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
РУСИЈА
Сабор Украјинске православне цркве прогласио независност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала