- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова руска навигација: Систем за спречавање судара авиона

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаРадар
Радар - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
Пратите нас
У Русији је направљен први систем за спречавање судара за све типове авиона, саопштио је Спутњику генерални директор компаније „Навигатор“ и творац система Сергеј Бабуров.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Систем против сударања авиона у ваздуху је први, уникатни руски систем и у свету нема сличних. Овај систем упозорава авионе, шаље сигнал у аутопилотски систем како би се избегао судар са другим авионом. Он је замена за увозне навигације, то је наш производ и уједно и део који је недостајао нашој авионској индустрији“, рекао је Бабуров.

Осим тога, систем имам и режим хибридног пражњења, односно, он прати ситуацију у ваздуху у пасивном режиму и помоћу антене, која преноси информације другим летелицама.
Систем је предвиђен за све типове авиона Ил-96, Сухој суперџет-100, Ил-14, МС-21 и друге.
„На авионима се сада уграђује овај систем и испитује се на авиону Л-410“, додао је директор компаније „Навигатор“.
Према његовим речима, на свим авионима је раније уграђиван систем ТЦАС (TCAS) коју производи америчка компанија „Колинс“, која је светски монополиста.
„Систем је толико сложен да су га Американци десетинама година стварали, као и ми. Велика је срећа да се произведе тако тако уникатан систем“, подвукао је Бабуров и додао да је руски систем први пут представљен на прошлој Међународној авионској и космичкој изложби МАКС.
Бабуров је закључио да је у систем интегрисано неколико допунских функција, међу којима и препознавање контура земље, као и подаци о њеној близини.
Најновији руски авион за радарску патролу А-100 „Премијер“  - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
РУСИЈА
Најновији руски авион за даљинско осматрање извео први лет са укљученим радаром
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала