- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Робот мањи од буве, а може да гмиже и скаче /видео/

© Фото : Јутјуб/NorthwesternUРобот краба
Робот краба - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
Пратите нас
Група инжењера Универзитета Нортвестерн развила је најмањег робота на даљинско управљање, који може да хода. Робот-краба је широк само пола милиметра, али може да се савија, увија, гмиже, хода, окреће, па чак и да скаче.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Робот-краба, којег су осмислили инжењери, толико је мали да може да стоји на ивици новчића, а и даље је способан да изводи низ покрета путем даљинског управљача. Истраживачи се надају да њихова технологија може приближити поље роботике креирању микро робота, који могу обављати задатке у скученим просторима.
"Роботика је узбудљиво поље истраживања, а развој робота микро размера је забавна тема за академско истраживање", истакао је Џон А. Роџерс, који је водио експериментални рад на овом пројекту.
"Микророботе можете замислити као сервисере или склапање малих структура или машина у индустрији или као хируршке помоћнике за чишћење зачепљених артерија, за заустављање унутрашњег крварења или за уклањање канцерозних тумора, све у минимално инвазивним процедурама".
Снага овог робота-крабе лежи у еластичности његовог тела. Да би конструисали робота, истраживачи су користили легуру материјала који се трансформише у свој "запамћени" облик када се загреје. Ласер даљински контролише робота како би га активирао, и одређује у ком правцу ц́е робот ходати.
"Пошто су ове структуре тако мале, брзина хлађења је велика", објаснио је Роџерс. "Заправо, смањење величине ових робота омогућава им да трче брже", преноси Б 92.
Прва операција животиње уз помоћ руског роботског хирурга изведена је у Пензи - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Робот-хирург потпуно сам оперисао свињу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала