- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Робот-хирург потпуно сам оперисао свињу

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПрва операција животиње уз помоћ руског роботског хирурга изведена је у Пензи
Прва операција животиње уз помоћ руског роботског хирурга изведена је у Пензи - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
Пратите нас
Годинама медицина усавршава хируршке процедуре користећи роботе у операционој сали. Амерички научници сада наводе да је њихов робот успешно извео операцију меког ткива на свињама потпуно сам – без људске руке.
Штавише, робот-хирург је дао „значајно боље“ резултате од људи. Ово представља пробој то представља значајан корак ка потпуно аутоматизованој хируршкој процедури.
Аутономни робот Смарт тисју (Smart Tissue Autonomous Robot – Стар) извео је лапароскопску операцију повезивања два краја црева код четири свиње. Према чланку објављеном у „Сајенс роботикс“, робот је бриљирао у процедури која захтева висок ниво прецизности и велики број понављајућих покрета.
Аксел Кригер са Универзитета „Џонс Хопкинс“ рекао је да је то први пут да је робот извео лапароскопску операцију без људске помоћи.
„Наши налази показују да можемо аутоматизовати један од најсложенијих и најделикатнијих задатака у хирургији: поновно повезивање два краја црева“, рекао је он. „Стар је извршио процедуру на четири животиње и дао је знатно боље резултате од људи који су изводили исту процедуру.
Повезивање два краја црева је изазовна процедура у гастроинтестиналној хирургији, која захтева од хирурга да примени шавове са високом прецизношћу и доследношћу. Чак и благо дрхтање руку или погрешно постављени шав могу довести до цурења које може довести до фаталних компликација код пацијента.
Кригер, асистент на Универзитету „Џонс Хопкинс“, помогао је у стварању робота дизајнираног посебно за шивење меког ткива. Ово је побољшана верзија модела из 2016. године који је такође могао да шије мека ткива, али је рез за приступ цревима морао да буде много већи и робот је морао да добија више смерница од људи.
Стручњаци кажу да нове карактеристике омогућавају побољшану хируршку прецизност, укључујући специјализоване алате за шивање и системе за снимање који пружају прецизнију визуализацију хируршког поља, пише „Гардијан“.
Роботима је тешко да изводе операцију меког ткива због тога што ова процедура може бити јако непредвидива, што захтева од хирурга да се брзо прилагоди неочекиваним препрекама. У раду је представљен нови контролни систем који у реалном времену може да прилагоди хируршку процедуру, баш као што би то урадио човек.
„Роботска анастомоза (хируршки спајање две структуре) је један од начина да се осигура да се хируршки задаци који захтевају високу прецизност и понављање могу извести са више тачности и прецизности код сваког пацијента независно од вештине хирурга“, наглашава Алекс Кригер.
Онколошка операција уз помоћ роботског хирурга „Да Винчи“  - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Нова роботска технологија: Успешно изведена једна од првих операција у свету
Пресађивање срца генетски модификоване свиње у човека - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
СВЕТ
Револуционарни поступак: Човеку пресадили срце генетски модификоване свиње /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала