- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Русији завршено тестирање хиперсоничне ракете „Циркон“

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаТестирање хиперсоничне ракете "Циркон"
Тестирање хиперсоничне ракете Циркон - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
Пратите нас
У Русији је 28. маја обављено тестирање најновије хиперсоничне крстареће ракете „Циркон“ и то на максималној удаљености, саопштио је неименовани извор из војне индустрије руским медијима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Лансирањем ‘Циркона’ на максималној удаљености је завршен циклус државних испитивања ракете са површинског носача“, рекао је он.
Министарство одбране је 28. маја саопштило да је фрегата пројекта 22350 „Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков“ испалила ракету „Циркон“ из Баренцовог мора на мету у Белом мору на удаљености од око 1.000 километара. Ракета је успешно погодила мету у мору, а лет је био у складу са задатим параметрима.
Раније је саопштено да је реутовска (град Реутов у Подмосковљу) компанија НВО машинство (део корпорације „Тактичко ракетно наоружање“), је пројектовало и произвело ракету, а сада ради и на развоју најновијег обалног ракетног система на коме ће се налазити и хиперсонична ракета „Циркон“.
Председник Русије Владимир Путин је 24. децембра 2021. године објавио о лансирању „Циркон“ и навео да је тестирање прошло успешно и прецизно. Прецизне тактичко-техничке карактеристике су остале тајна. 24. августа 2021. године на Војнотехничком форуму Армија-2021 Министарство одбране Русије је 24. августа 2021. године потписало уговор за испоруку „Циркон“.
„Циркон“ је прва хиперсонична крстарећа ракета на свету способна за континуирани аеродинамични лет са маневрисањем у густим слојевима атмосфере уз помоћ сопственог потиска мотора током читаве руте. Она може подједнако ефикасно да погађа циљеве на копну и на води. Ракете „Циркон“ могу да достигну брзину до девет маха (преко 10.000 километара на сат), а њихов домет је преко 1.000 километара. Планирано је да овим ракетама буду наоружане подморнице и бродови.
Тестирања руске хиперсоничне ракете Циркон - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
РУСИЈА
Совјетска ракета „Метеорит“: Крстарећа стратешка ракета која је утрла пут „Циркону“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала