- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Велико откриће у Египту: Пронађено 250 саркофага са мумијама и 150 бронзаних статуа /фото/

© AFP 2023 / KHALED DESOUKIЛице на једном од саркофага који датира из египатског касног периода (око петог века пре нове ере) након што га је открила мисија коју је предводио египатски Врховни савет за антиквитете, у Бубастијану гробље на некрополи Сакара, југозападно од главног града Египта.
Лице на једном од саркофага који датира из египатског касног периода (око петог века пре нове ере) након што га је открила мисија коју је предводио египатски Врховни савет за антиквитете, у Бубастијану гробље на некрополи Сакара, југозападно од главног града Египта. - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
Пратите нас
Египатски званичници за антиквитете представили су ризницу драгоцених предмета старијих од 2.500 година, који су недавно откопани на легендарној некрополи Сакара.
Египатска археолошка мисија је открила огроман број ковчега и бронзаних статуа на локацији у близини чувене Џосерове степенасте пирамиде, око 24 километра од главног града Каира, известиле су „Националне вести“.
Позивајући се на генералног секретара египатског Врховног савета за антиквитете Мустафу Вазирија, у извештају се наводи да се нови археолошки налаз састоји од 250 саркофага и 150 малих бронзаних статуа богова и богиња, између осталих антиквитета.
© AFP 2023 / KHALED DESOUKIСаркофази који датирају из египатског касног периода (око петог века пре нове ере) приказани су након што их је открила мисија коју је предводио египатски Врховни савет за антиквитете, на гробљу Бубастијан на некрополи Сакара, југозападно од египатске престонице 30. маја , 2022.
Саркофази који датирају из египатског касног периода (око петог века пре нове ере) приказани су након што их је открила мисија коју је предводио египатски Врховни савет за антиквитете, на гробљу Бубастијан на некрополи Сакара, југозападно од египатске престонице 30. маја , 2022. - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
Саркофази који датирају из египатског касног периода (око петог века пре нове ере) приказани су након што их је открила мисија коју је предводио египатски Врховни савет за антиквитете, на гробљу Бубастијан на некрополи Сакара, југозападно од египатске престонице 30. маја , 2022.
Вазири је наводно изложио само део блага, који се састоји од 35 осликаних дрвених ковчега. Сматра се да су саркофази, који датирају из касног периода историје старог Египта, у добром стању јер сви садрже мумије.
„Веома сам поносан што су ово откриће направили Египћани, а ово неће бити последње откриће овде“, рекао је Вазири.
Званичници су такође представили откриће „ретког“ папирусног свитка који би могао да буде приказ поглавља које припада „Књизи мртвих“, традицији погребних текстова која датира још из Старог краљевства.
Штавише, божанства као што су Анубис, Амун, Хатор, Изида, Мин, Нефертум, Озирис и Бастет – „заштитник“ области у облику мачке – налазе се међу статуетама приказаним у великој стакленој витрини. Вазири је наводно скренуо пажњу на безглаву фигуру Имхотепа, главног градитеља фараона Џосера, који је владао Египтом од 2630. до 2611. пре нове ере. У понедељак су представљене и две веће статуе богиња Изиде и Нефтиде са златним цртама лица, које јецају од туге.
Ово откриће је једно од многих последњих година у Сакари, некрополи древног града Мемфиса. Од априла 2018, египатска делегација је завршила четири ископавања на локалитету, а пето је заказано за септембар након завршетка врелих летњих месеци.
Мумије људи и животиња, саркофази, статуе и други древни египатски артефакти откривени су у изобиљу у Сакари. Када су египатски археолози почели да ископавају ово место 2018. године, открили су 4.400 година стару свештеничку гробницу.
© AFP 2023 / KHALED DESOUKIСтатуете које приказују египатске богиње Изиде и Нефтиде пронађене у ковчегу који датира из египатског касног периода (око петог века пре нове ере) на гробљу Бубастијан на некрополи Сакара, југозападно од главног града Египта, 30. маја 2022.
Статуете које приказују египатске богиње Изиде и Нефтиде пронађене у ковчегу који датира из египатског касног периода (око петог века пре нове ере) на гробљу Бубастијан на некрополи Сакара, југозападно од главног града Египта, 30. маја 2022. - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
Статуете које приказују египатске богиње Изиде и Нефтиде пронађене у ковчегу који датира из египатског касног периода (око петог века пре нове ере) на гробљу Бубастијан на некрополи Сакара, југозападно од главног града Египта, 30. маја 2022.
Козметички артефакти као што су чешљеви, наруквице, огрлице, минијатурне саксије и огледало наводно су били међу осталим откривеним антиквитетима који су из периода од 3.200 година из Новог краљевства.
Према извештају, сви артефакти ће бити однети у Велики египатски музеј, чији се отварање очекује у септембру, или у Египатски музеј на Тахриру, где ће бити проучени пре него што буду трајно изложени. Вазири је наводно предвидео „многа изненађења“ и изразио наду да ће тим открити гробницу Имхотепа, који је „променио архитектуру“ подижући оно што се сматра најстаријим каменим спомеником великих размера на свету.
Археолошка ископавања - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Изузетно откриће: У ранохришћанској цркви у Солуну сахрањен готски ратник
Детаљ са луксузне староримске кочије нађене на археолошком налазишту у Помпеји - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Потпуно дешифрован геном мушкарца из Помпеје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала