- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден објавио нови пакет војне помоћи Кијеву који укључује вишецевне бацаче ракета

© AP Photo / Manuel Balce CenetaАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден објавио је данас да ће Америка упутити Кијеву нови пакет помоћи који обухвата вишецевне бацаче ракета „Химарс“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Данас објављујем да издвајамо нови важан пакет помоћи у сфери безбедности, који треба да пружи неопходну и правовремену подршку украјинским војницима. Захваљујући додатним финансијским средствима за Украјину, која су одобрена уз већинску подршку Конгреса, САД имају могућност да наставе испоруке значајне количине оружја Украјини“, наводи се у писаној Бајденовој изјави коју је објавила Бела кућа.

Како је након тога саопштио Пентагон, нови пакет америчке војне помоћи укључује 4 система „Химарс“ (HIMARS) који се већ налазе у региону, четири хеликоптера Ми-17, хиљаду ракета „Џавелин“ и 15 тактичких возила, радаре.
Сједињене Америчке Државе су унапред пребациле бацаче „Химарс“ у Европу како би осигурале њихову брзу предају Украјини. Раније данас амерички државни секретар Ентони Блинкен је изјавио да је Кијев уверио Америку да неће користити вишецевне бацаче ракета за нападе на циљеве на територији Русије.
Обука Оружаних снага Украјине за коришћење ових бацача трајаће око три недеље, додао је он.
Такође, америчко Министарство одбране је саопштило да нема намеру да се укључује у конфликт у Украјини али да не признаје Русији право вета на испоруке наоружања.
Подсетимо да је Русија упутила ноту свим земљама, укључујући Америку, због испорука оружја Украјини. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је упозорио да ће сви терети који садрже војну помоћ Украјини бити легитимни циљ за Русију.
У руском Министарству спољних послова су нагласили да да се земље НАТО играју ватром шаљући оружје у Украјину, а портпарол Кремља је рекао да то нимало не доприноси руско-украјинским преговорима.
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
СВЕТ
Блинкен: Кијев нас је уверио да неће користи наше вишецевне бацаче ракета за нападе на Русију
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
РУСИЈА
Лавров: Ризик од увлачења трећих држава у сукоб у Украјини постоји
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала