- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блиски сусрети кинеских и канадских авиона: „Наши пилоти су избегавали сударе“

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/Airwolfhound / Канадски авион ЦП-140 аурора
Канадски авион ЦП-140 аурора - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
Пратите нас
Канадска војска оптужила је данас кинеске ратне авионе да узнемиравају њене патролне летелице док надгледају спровођење санкција према Северној Кореји, понекад приморавајући канадске авионе да скрену са путање лета како би избегли судар.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како се наводи у саопштењу канадских оружаних снага, у неколико наврата, од 26. априла до 26. маја, авиони Ваздухопловства Народне ослободилачке војске (ПЛААФ) Кине приближавали су се патролном авиону великог домета ЦП-140 „Аурора“ Краљевских канадских ваздухопловних снага (РЦАФ), преноси агенција Ројтерс.
„У овим интеракцијама, авиони ПЛААФ-а се нису придржавали међународних норми ваздушне безбедности. Те интеракције су непрофесионалне и угрожавају безбедност особља“, тврди канадска војска.
Додаје се да се, у неким случајевима, канадска посада „осећала у толикој опасности да је морала брзо да промени путању лета како би избегла потенцијални судар са авионом пресретачем“.
„Такве интеракције изазивају забринутост и све су учесталије, иако се мисије одвијају током операција које су одобриле Уједињене нације за спровођење санкција Северној Кореји“, наводи канадска војска.
Пекинг још није коментарисао ове наводе, наводи британска агенција.
Канадски авиони били су део „Операције НЕОН“, у којој се војни бродови, авиони и особље ангажују да идентификују сумњиво избегавање санкција на мору, укључујући транспорт горива и других залиха са брода на брод, забрањен резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.
Кина, која каже да је применила санкције Савета безбедности Уједињених нација, придружила се Русији прошле недеље у стављaњу вета на предлог нових санкција Северној Кореји које су предложиле САД због ракетних тестова Пјонгјанга, пренео је Танјуг.
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
СВЕТ
Стоп америчкој резолуцији: Вето Русије и Кине у Савету безбедности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала