- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: Уследиће најоштрији одговор уколико САД не нормализују услове рада руских медија

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије
Министарство иностраних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
Пратите нас
Москва ће најоштрије одговорити уколико Сједињене Америчке Државе не нормализују услове рада руских медија, оператера и новинара у тој земљи, изјавила је портпарол МИП-а Марија Захарова.

„Због тога су у понедељак, 6. јуна, у прес центар Министарства иностраних послова Русије позвани шефови редакција свих америчких медија како би им се појасниле последице непријатељске линије њихове владе у области медија. Чекамо са нестрпљењем, припремили смо чај, кафу, колаче“, казала је она.

Због кампање за дискредитацију руске културе - раскинут меморандум о сарадњи

Захарова је, поред тога, саопштила да је МИП Русије обавестио Сједињене Америчке Државе о раскиду меморандума о сарадњи у области културе, науке, образовања и медија.
„Даље очување овог меморандума једноставно је изгубило смисао. Одговарајућу ноту са обавештењем предали смо 1. јуна амбасади САД у Москви“, истакла је она на брифингу.
Како је објаснила, америчке власти покренуле су „обимну кампању за дискредитацију руске културе“. Она се запитала да ли је таква фраза уопште могућа, али да у пракси САД покушавају то да реализују.

„На удару је наслеђе руских писаца, песника, композитора, уметника, инжењера, па чак и топографски називи. Али, то није напад на нас, него на светску цивилизацију. Апсурдност и безизгледност сличне кампање је очигледна разумним, образованим интелигентним људима. Овакви поступци Вашингтона довели су до тога да је даље очување овог меморандума једноставно изгубило смисао“, закључила је Захарова.

Поништити све што има везе са Русијом

Према њеним речима, „то што сада САД и њихови сателити раде на прогону руског културно-историјског наслеђа у светским размерама, има за циљ, и они то директно говоре и формулишу, да поништи све оно што је повезано са Русијом“.
„Агресивни поступци америчких специјалних служби и власти против руководства и активиста Координационог одбора Организације руских сународника, који су се традиционално бавили промовисањем руског језика, историје наше земље, традиција, фактички су у потпуности подрили делатност ове структуре“, објаснила је она.
Она је додала да ће на сваки непријатељски испад Вашингтона уследити неминован реципрочни одговор.
Након што је руски председник Владимир Путин 24. фебруара објавио о почетку специјалне војне операције Русије у Украјини, западне земље увеле су бројне санкције Русији и покренуле антируску кампању.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
РУСИЈА
Захарова о санкцијама Америке против ње: Представа
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2022
РУСИЈА
Захарова: Ко не види и не чује шта се сада дешава - слеп је и глув
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала