- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

НАСА ускоро добија податке о земљоликој планети која изгледа као библијски пакао

CC0 / Pixabay/DPulcifer / Планета од лаве
Планета од лаве  - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
Пратите нас
У наредним недељама, свемирски телескоп „Џејмс Веб“ биће у јединственој позицији да по први пут посматра површину планете „55 Канкри е“, такође познате као „супер-Земља“, која са високим температурама и океанима лаве изгледа као отеловљење библијског пакла.
Планета се налази око 50 светлосних година од Земље и кружи око звезде сличне Сунцу на удаљености мањој од милион и по миља.
С обзиром да је површинска температура на планети очигледно „далеко изнад тачке топљења типичних минерала који формирају стене“, сматра се да је дневна страна планете „прекривена океанима лаве“, известила је НАСА прошле недеље.
„Замислите да је Земља много, много ближе Сунцу. Толико близу да цела година траје само неколико сати“, стоји у опису планете коју је дала свемирска агенција. „Толико близу да је гравитација закључала једну хемисферу у трајном жарком дневном светлу, а другу у бескрајној тами. Толико близу да океани прокључају, стене почињу да се топе, а облаци сипају лаву“.
НАСА је такође указала на могућност да планета има циклус дан-ноћ, уместо да буде затворена у плими, и да би стога могла да поседује танку атмосферу која настаје како се површина загрева, топи и испарава током дана.
„Увече би се пара охладила и кондензовала да би формирала капљице лаве које би падале као киша назад на површину, постајући поново чврсте како падне ноћ“, наводи свемирска агенција.
„55 Канкри е“ је именован као једна од првих истражних мета за НАСА-ин нови свемирски телескоп „Џејмс Веб“, за који се очекује да ће постати у потпуности оперативан овог месеца.
Ерупција вулкана Етна на Сицилији - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривена огромна подземна ватрена река која „храни“ вулкане широм света /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала