- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Американци пуцају себи у ноге: Зашто у Интерполу страхују од шверца оружја из Украјине

CC0 / јавно власништво / Лансирање „Стингера“.
Лансирање „Стингера“. - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
Пратите нас
Део западног оружја којим САД пумпају Украјину завршиће у рукама организованих криминалних група, упозоравају из Интерпола. Американцима је, кажу руски експерти, најважније да сукоб на украјинској територији траје дуже, а не схватају да пуцају себи у ноге и да оружје којим снабдевају Украјину сваког тренутка може бити искоришћено против њих.
Генерални секретар Интерпола Јирген Шток сматра да ће се део западног оружја које се испоручује Украјини неизбежно наћи у илегалном промету. Према његовим речима, као и у сукобима на Балкану 1990-их и Африци, организовани криминал покушаће да искористи хаос на територији Украјине и доступност оружја, чак и оног који примењује војска.
Шток је позвао 195 земаља чланица Интерпола да „интензивно користе доступне базе података које могу помоћи да се прати кретања оружја“.
„Ниједна земља у нашем региону није у стању да с тим изађе на крај сама пошто криминалци о којима говорим раде у глобалним оквирима“, упозорио је он.

Пуцају себи у ноге

Како каже за Спутњик руски политиколог Јуриј Светов, САД су умешане у многе сукобе на различитим континентима.
„Американци су током разних сукоба пумпали оружјем неке од противничких страна. Ово се дешавало у Ираку, Авганистану, као и Сирији. Америчко руководство има ту специфичност да уопште не обраћа пажњу на проблеме који настају у свету због њихових поступака“, каже он.
Сједињене Државе, сматра стручњак, као да нису свесне да оружје може завршити у рукама погрешних људи.
„Конкретно, приликом рата у Авганистану, најсавременије оружје завршило је у рукама талибана, као и њихових противника. Они могу копирати оружје и користити га у терористичким актима, чак и против САД“, наглашава он.

Развијена сарадња Американаца и терориста

Руски војни експерт Алексеј Леонков не искључује могућност да постоји нека врста сарадње између америчких обавештајних служби и међународних терориста.
© AP Photo / Laurent CiprianiГенерални секретар Интерпола Јирген Шток сматра да ће се део западног оружја које се испоручује Украјини неизбежно наћи у илегалном промету.
Интерпол - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
Генерални секретар Интерпола Јирген Шток сматра да ће се део западног оружја које се испоручује Украјини неизбежно наћи у илегалном промету.
„О томе нам говоре догађаји не само на афричком континенту, већ и на Блиском истоку, централној Азији, као и на Балканском полуострву. Односно, сваког кога су Сједињене Државе подржавале и називале револуционарима или побуњеницима, на крају су испали страни плаћеници и терористи. Обављали су прљаве послове САД, а то су на првом месту били сукоби против цивилног становништва“, објашњава стручњак.
Леонков тврди да су САД и њихове специјалне службе у прошлости чак организовале илегалну набавку оружја за терористе. „Постојала је рута која је ишла кроз земље источне Европе, укључујући и Украјину“, каже Леонков.

Стратешки циљ — дестабилизација и сламање Русије

У овом тренутку, док траје специјална руска војна операција на територији Украјине, подсећа овај експерт, у украјинску државу доставља се огромна количина наоружања.
„То су пре свега ручни бацачи граната, противтенковски ракетни системи, као и малокалибарско оружје. Кад кажу да не могу да уђи у траг оружју, Американци беже од одговорности“, истиче он.
Руски војни аналитичар Константин Сивков констатује да Американци упумпавањем оружја у Украјину желе да изморе Русију и увуку је у дуг сукоб. „Циљ САД је да проузрокују револуционарни хаос у руској држави. Како би сломили нашу земљу, дозвољавају да оружје завршава у рукама терористичких група“, упозорава експерт.

Угрожена међународна безбедност

Леонков сматра да је оваквим понашањем САД угрожена међународна безбедност.
„Русија није тек тако покренула иницијативу да се направи програм којим ће бити обезбеђена европска и међународна безбедност. САД су међутим изабрале рат у Украјини и нису пристале на наше предлоге“, истиче стручњак.
Подсетимо, од почетка године, Сједињене Државе, као и друге западне земље повећале су испоруке оружја и муниције Украјини. Овај процес је настављен након почетка специјалне руске операције.
Поред борбених возила, кијевски режим добија велике количине противваздушних ракетних система „Стингер“ и „Старстрик“, ракете „Џавелин“ и „НЛАВ“, лаке противтенковске топове и хаубице, дронове-камиказе, малокалибарско оружје, шлемове и панцире.
Химарс  - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Упумпавањем оружја у Украјину провоцира се нова Кубанска ракетна криза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала