- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Ролингстонси у Крагујевцу: Изложба рокенрол великана Брајана Рашића отвара Арсенал фест

© Фото : Брајан РашићРолингстонси
Ролингстонси - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
Пратите нас
На изложби фотографија нашег најпознатијег рок фотографа Бранислава Брајана Рашића названој „Старс“ биће приказане фотографије рокенрол великана Ролингстонса, Дејвида Боувија, Леонарда Коена а аутор најављује и две фотографије изненађења на којима су наше велике звезде.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Изложба фотографија нашег најпознатијег рок фотографа Бранислава Брајана Рашића названа „Старс“ биће отворена 22. јуна у галерији „Ђура Јакшић“ у Крагујевцу, као увод у 12. издање Арсенал феста који се одржава од 30. јуна до 02. јула. Изложба ће бити отворена до 18. јула.

Стонси, Боуви и велике локалне звезде

На изложби ће бити приказане 32 фотографије рокенрол великана које, према Рашићевим речима, представљају његов репрезентативни рад.
„Наравно, ту ће бити изложено оно што се ваљда увек очекује од мене, што ми већ пише на челу а то су Ролингстонси. Биће наравно Боуви, Ријана, Тина Тарнер, Фу Фајтерси, Дејвид Гилмор, Френк Синатра, Леонард Коен итд. Неке фотографије су већ познате људима који познају мој рад, неке су можда мало мање виђене, али то је, у сваком случају, врло лепа изложба. За разлику од досадашњих изложби, кренуо сам у неком другачијем правцу, зато ће ове фотографије бити урамљене, и са мојим потписом биће на продају“, каже Рашић за Спутњик.
Спремајући изложбу, одабрао је 30 фотографија, а онда се сетио нечег лепог и додао је још две.
„Не желим да звучим мистериозно, али не бих волео ни да откријем о коме се ради, осим да кажем да су те две фотографије домаћег бенда. Људи ме већином знају по раду у свету, а овде ће бити две фотографије једног јединог бенда који је локалног карактера. То је неки мој омаж граду Крагујевцу па сам решио да их мало изненадим, да виде да нисам ја сликао само Ролингстонсе, Боувија него и наше велике звезде“.
Рашић, нажалост неће бити у прилици да присуствује Арсеналу јер ће у то време бити у Лондону.
„Моја унука 25. слави свој први рођендан и то не бих пропустио. Ја нећу бити на Арсенал фесту, али један део мене, моја изложба - хоће. Надам се да ће многи посетити изложбу у оквиру дана фестивала.“

Време је да гледам Стонсе – без објектива

Рашић, који је годинама био званични фотограф Ролингстонса, овог пута није добио позив да их прати. Кад је реч о Стонсима, многе ствари су се последњих година промениле и они сада послују на неки други начин.
„Где год дођу обично траже неког локалног фотографа, јако мало им пара дају а они су обично врло срећни што то раде. Радили би за џабе“
© Фото : Архива Брајана РашићаБрајан Рашић и Чарли Вотс
ДБрајан Рашић и Чарли Вотс - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
Брајан Рашић и Чарли Вотс
Рашић ће 25. јуна бити у Лондону на концерту Ролингстонса, једном од два која држе у Хајд парку. Иако је имао „предиван период сарадње са њима“, фотограф подсећа на речи Кита Ричардса да је покојни бубњар Стоунса Чарли Вотс био кичма бенда.
„Све ће то бити савршено, они су млади људи, Мик Џегер ће имати тек 79 година. Међутим, мало је то отишло у другом правцу, а ја сам на неки начин ухватио последњи воз. Ипак сам радио са Стоунсима кад су имали и душу и енергију. Ово сад, не могу да кажем да нема енергију, они то још увек савршено раде, али та политика која се води са менаџерима, више то мени не одговара.“

После Хајд парка крај Стонса?

Међутим, не искључује могућност добијања једног позива који мења све, а у том случају, вероватно не би одбио сарадњу са Стонсима. Подсећа да их је први пут гледао 1973. а сликао 1976. године. Гледао је Стоунсе више пута него Рибљу чорбу и Бијело дугме заједно.
„Од 2006. године радио сам Стонсе, нисам их баш гледао. Јесам, али кроз објектив, а то је мало другачији приступ. Па некако ако их сад будем само гледао, биће ми задовољство. Једна ствар коју сам научио док сам био са њима је да они никад неће рећи `ми више не постојимо или ми више не радимо`. То ће се само десити, онако органски, а ја се усуђујем да кажем да су ови концерти у Хајд парку у јуну и јулу вероватно последњи концерти Ролингстонса, бар у Европи, односно у Великој Британији“, закључио је Рашић.
Чарли Вотс на концерту у Рију на којем се 2006. године окупило више од два милиона поштовалаца рокенрола. - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Има ли „Стоунса“ без Чарлија Вотса – одлазак бубњара који је био кичма легендардног бенда
Брајан Рашић - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2021
Фотограф који је овековечио Синатру, Паваротија, Стонсе, Боувија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала