- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова о скандалу са цурењем преписке Ми-6: Пуч или интрига? Не, то је енглеска традиција

© Sputnik / Алекс Макнотон / Уђи у базу фотографијаВестминстерска палата и мост у Лондону
Вестминстерска палата и мост у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
Пратите нас
Карактеристике промене власти у Великој Британији немају много везе са, наводно, демократским идеалима британске парламентарне монархије, каже портпарол МИП Русије Марија Захарова, коментаришући цурење скандалозне преписке Ми-6 у вези са иступањем Лондона из ЕУ.
Портал „Грејзон“ је 15. маја објавио преписку која, како се наводи, разоткрива могућу злочиначку заверу британске елите, која се залагала за иступање Британије из ЕУ, саботирање тадашњег премијера Терезе Меј и њеног плана за „Брегзит“, инфилтрирање у Владу, шпијунирање предизборних кампања и довођење Бориса Џонсона уместо Терезе Меј на премијерску позицију“.
У Лондону се распламсао још један у низу унутрашњих политичких скандала. Откривена је преписка бившег шефа обавештајне службе МИ-6 Ричарда Дирлава са функционерима на високим позицијама моћног блока британске Владе и грађанским активистима, навела је она.

Позадина скандала: Британије током 2018-2019. године излази из Европске уније, воде се дуги и веома тешки преговори са Бриселом о параметрима 'развода'. По мишљењу бројних моћника на челу са Дирлавом, премијер Тереза Меј је сувише спора, њен план је превише 'мекан', требало би сменити шефа кабинета министара.

У посту на Телеграму Захарова наводи шта је својевремено писао саветник Министарства одбране Британије Гвитиан Принс: 'У овом моменту укључен сам у наше покушаје да ‘осујетимо‘ ужасни споразум о иступању из ЕУ, који припрема премијер Меј, ако Хенри Кисинџер буде желео да учествује, доставићу му све материјале'.

А, ево и друге фразе из преписке: 'Циљ је да се блокира сваки споразум, који се буде заснивао на малодушном и катастрофалном плану 'Чекерс', ако затреба – склонити премијера Меј и замeнити неким погоднијим. И, буквално после неколико месеци: 'Отараси је се сада и заврши са тим'. Искрено, истиче Захарова, некако се то не поклапа много са наводно демократским идеалима британске парламентарне монархије.

Спонзори целе операције смене шефа кабинета су „стари финансијери“ – Тимоти и Мери Клод, аристократе, који су се последњих деценија настанили у пореском рају на острву Џерси, наводи она.
© Depositphotos.com / BrasilnutПлави британски пасош и застава ЕУ без једне звезде
Плави британски пасош и застава ЕУ без једне звезде - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
Плави британски пасош и застава ЕУ без једне звезде
Како каже, новинари ће сами признати да је толико неприметне богаташе тешко наћи, они намерно избегавају било какво помињање на друштвеним мрежама и интернету, а у спорној преписци се о њима говори следеће: "Веома добро су се показали посебно у тајним разговорима. Зато су се идеално уклопили у улогу „врећа са новцем“ и издвајали новац месечно, како би се припремили „производи“ (реч је о компромитујућим доказима и клевети)".

Као резултат циљаних акција завереника, план Терезе Меј који се тицао „Брегзита“ није успео у парламенту и у преговорима са земљама ЕУ. Снаге које су је осујетиле нису скривале своје задовољство резултатима Самита ЕУ – Велика Британија у Салцбургу, оне га називају „фијаско Меј“.

Дипломата подсећа да се уместо Терезе Меј појавио одлучни Борис Џонсон који завршава започето онако како је то желео моћни естаблишмент: 'Одмах након ступања на функцију премијера, Борис Џонсон треба да сазове све конзервативце у парламенту и затражи потврду подршке плана ‘чистог иступања из ЕУ'.
Истина, у последњим писмима се већ говори о новој марионети уместо Џонсона, указује Захарова и наводи део преписке: 'Не видим зашто би Џонсон остао на својој позицији, иако је толико изгубио контролу над својим разумом и снагом воље, што је можда, и добро'. Ово последње, узгред, нећу оспоравати, прокоментарисала је портпаролка.
© AP Photo / Kirsty WigglesworthБорис Џонсон, премијер Велике Британије
Борис Џонсон, премијер Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
Борис Џонсон, премијер Велике Британије
На место новог шефа Владе разматрају се кандидатуре Канцелара за финансије Ришија Сунака и министра спољних послова Лиз Трас: 'Министар иностраних послова Лиз Трас уз подршку министра за питања ‘Брегзита’ Дејвида Фроста има довољно снаге да оконча ‘Брегзит’. Мало пре божићних празника ручао сам са једним од давних спонзора Бориса Џонсона и он ми је рекао да је усмерио своју финансијску подршку на Трасову'.
Сада је јасно зашто само њена ерудиција може уступити место њеној контролисаности. Судећи по свему, Лиз су приметили још 1990-их и воде је кроз живот, мењајући ставове и реторику у складу са потребама и упркос раније изреченим принципима. Више није упитно зашто говори о нечему у шта се уопште не разуме, наводи Захарова.

"Наравно, и Ричард Дирлав, као и његови блиски 'стручњаци' одмах су оптужили Русе за „цурење информација“. Да ли добро разумем да истину о својој демократији Британци могу да сазнају само од Русије? Због тога је Лондон забранио емитовање РТ? Шта ви мисилите: да ли је слична смена власти пуч или интрига? Мислим да није ни једно ни друго. То је чисто енглеска традиција. Као и тровања“, закључила је она.

Почетком 2020. године, после 47 година чланства у Европској унији, Велика Британија је иступила из те организације, а присталице Брегзита на Парламентарном скверу у Лондону славиле су "повратак независности".
Комитет британског Парламента за обавештајне послове објавио је извештај о „мешању Русије у британску политику“ у којем се, између осталог, тврди да Русија настоји да поткопа светски поредак користећи се, у ту сврху, учешћем у међународним организацијама. Кремљ је поручио да га занима само оно што се дешава у Русији.
Актуелног британског премијера Џонсона политички противници својевремено су критиковали због одлуке да одложи објављивање извештаја о „руском мешању“ у „Брегзит“.
Великобритания вышла из ЕС - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2021
Страсти око Брегзита се не смирују: Отац Бориса Џонсона жели да врати оно што већ има
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала